China: Gebruik geweld VS verergert spanningen Midden-Oosten
06 Jan 2020, 18:42
foto


China heeft de Verenigde Staten bekritiseerd voor het verhogen van de spanningen in het Midden-Oosten door geweld te gebruiken in de impasse tussen Washington en Teheran. Beijing dringt er bij alle partijen op aan terughoudendheid te betrachten om vrede en stabiliteit te waarborgen.

Een Amerikaanse drone-aanval waarbij de Iraanse militaire commandant Qassem Soleimani om het leven is gekomen, heeft het conflict tussen de twee landen dat al op gespannen voet staat over de nucleaire activiteiten van Teheran verder geëscaleerd. Teheran heeft publiekelijk gezworen de dood van Soleimani te wreken, en de Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn beurt gedreigd met verdere vergeldingsmaatregelen tegen eventuele Iraanse aanvallen op Amerikaanse activa of burgers.

"Machtspolitiek is noch populair noch duurzaam", zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang, tijdens een dagelijkse briefing. "Het risicovolle militaire gedrag van de VS in de afgelopen dagen druist in tegen de basisnormen van internationale betrekkingen."

"We roepen de VS op om zijn geweld niet te misbruiken en doen een beroep op relevante partijen om terughoudendheid te betrachten om te voorkomen dat de situatie verslechtert," zei hij, eraan toevoegend dat China "zeer bezorgd" is over de impasse tussen Iran en de Verenigde Staten.

China bekritiseerde ook de Verenigde Staten voor het dreigen met sancties tegen Irak in reactie op de resolutie van het Iraakse parlement waarin de VS en andere buitenlandse troepen worden opgeroepen het land te verlaten. "China heeft zich consequent verzet tegen het moedwillige gebruik of de dreiging van het gebruik van sancties," vertelde Geng aan verslaggevers. "We willen dat relevante landen, met name grote landen buiten de regio, meer kunnen doen om de vrede en veiligheid van de regio in het Midden-Oosten te bevorderen en dat ze acties vermijden die de regionale spanningen laten escaleren."
Advertenties