17e Bigi Broki Waka: 'Walk or run, don't stop until you're done'
06 Jan 2020, 02:43
foto
'Bosjebrug' was zondag groen gekleurd. 5.500 personen hebben de 17e Bigi Broki Waka ondernomen. (Foto's: René Gompers)


Walk or run, don’t stop until you’re done!” Dat is de slogan geweest van de 17e editie van de Bigi Broki Waka. De organisatie, stichting Bigi Broki Waka, is zeer tevreden: de ‘bosjebrug’ is zonder problemen groen gekleurd door ruim 5.500 wandelaars, én Suriname is weer eens de baas op zowel de 10km als de 5km snelloop. “Op een paar kleine krampjes na, is alles prima verlopen,” zegt Hans Girjasing, voorzitter van stichting bigi Broki Waka opgelucht.

De grootse wandeling over de brug wordt op de eerste zondag van het nieuwe jaar gehouden. De brug wordt dan voor twee uren afgesloten. Het evenement en de sluiting van de brug worden ruim van te voren op allerlei manieren bekendgemaakt. Elk jaar worden grote groepen mensen teleurgesteld die willen meedoen. De limiet van het aantal deelnemers is uit veiligheid gesteld op 5.500 personen, geeft Girjasing aan. Het evenement bestaat uit vier categorieën: de 5K- en 10K snellopen, de Kids Walk en de massale wandelloop oftewel de Bigi Broki Waka.

Er zijn verschillende redenen voor het meedoen aan de massale wandeling over de brug, geven de deelnemers aan. Bewegen, gezelligheid, of een gezonde leefstijl promoten. Het kan ook “het eerste ding dat je in het jaar kan doen dat op iets goeds lijkt,” merkt Desiré Eendracht lachend op. Viona en haar ‘crew’ komen helemaal uit Rotterdam, Nederland om de ‘brug te bedwingen.’ Zij doen voor de vierde keer mee. “Kijk, ik ben aan het einde toch, ik heb hem bedwongen!”  Moreo Cooman doet voor de derde keer mee. Voor hem is het een manier om zijn buik plat te houden. “Volg a bere,” lacht hij. “ik ben er met een grote groep, voor de fitness maar het is ook gezellig.”

Een bijzonderheid bij deze editie van de Bigi Broki Waka is dat het nieuwe Assuriagebouw met zijn tien verdiepingen opvalt. Nog voor men bij het hoogste punt van de brug is, is het gebouw te zien. Ambassadeur Henry Mac Donald is net als velen onder de indruk. “Ik stond daarnet op die top van die brug en ik dacht:  ‘sang yongu’, ik ben nog niet op die top van het Assuriagebouw geweest,” deelt hij mee. “Maar van hieruit kan ik het wel zien, het zal wel een prachtige view geven.” De Assuria Hermitage Highrise is vorig week officieel geopend.

Ondertussen neemt de groene stroom van mensen op de brug af. Sommige mensen maken nog een ‘selfie’ of een ‘ussie’ om straks te posten op vooral Facebook. Het bewijs is geleverd dat ook zij hebben meegedaan. Sommige mensen zijn heel fit, zonder moeite ronden ze de loop af. Anderen zijn niet zo fit, zwaar hijgend, voetje voor voetje komen ze bij de eindstreep aan. Snel of langzaam de Bigi Broki Waka afmaken, het maakt niet uit want “walk or run, don’t stop until you’re done!”

René Gompers
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April