Venezuela: Socialisten wippen Guaido uit het Congres
05 Jan 2020, 21:29
foto
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guiado, die door vele naties is erkend als de legitieme interim-president van het land, en andere parlementsleden klimmen over het hek van het Venezolaanse parlementsgebouw in Caracas. (Foto: Reuters)


De regering van Venezuela heeft zondag troepen gebruikt om wetgevers te beletten om oppositieleider Juan Guaido opnieuw te kiezen als congresleider, waardoor de regerende Socialistische Partij de functie kan overdragen aan een wetgever die onlangs uit de oppositie is verdreven. Oppositieleden en een functionaris in Washington hebben de gok afgedaan als een schijnvertoning. Ze beschuldigden president Nicolas Maduro van het afpakken van de controle over het Congres.

Het Congres was het enige grote staatsinstituut dat niet door Maduro zijn bondgenoten wordt gecontroleerd. Het installeren van wetgever Luis Parra als nieuwe congresleider kan Maduro helpen om Guaido op een zijspoor te plaatsen. Guiado leidde in 2019 een oppositie door het interim-presidentschap aan te nemen dat door meer dan 50 landen is erkend.

"We waarschuwen de wereld dat het Maduro-regime een parlementaire staatsgreep probeert uit te voeren met de Socialistische Partij en het inzweren van een voorzitter van de Nationale Vergadering tegen de wil van de parlementaire meerderheid," tweette oppositiewetgever Carlos Valero.

Wetgevers die op zondag het congres probeerden te bereiken, vertelden Reuters dat ze vijf opeenvolgende controleposten van politie- en nationale garde-troepen moesten passeren, waar ambtenaren langzaam hun geloofsbrieven zouden beoordelen en in elke fase weigerden een aantal van hen door te laten. Wetgevers van de Socialistische Partij namen in de vroege namiddag de controle over de zitting en benoemden Parra als de nieuwe congresleider, volgens een getuige van Reuters.

Ze zeiden later dat dit gerechtvaardigd was door de afwezigheid van wetgevers, onder wie Guaido, die in één video tevergeefs probeert over een hek in het paleis te klimmen, voordat hij door troepen wordt teruggeduwd.

Oppositieleiders zeiden dat wetgevers Guaido zouden herverkiezen in een afzonderlijke wetgevende zitting op het hoofdkantoor van een lokale krant, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor twee afzonderlijke Venezolaanse parlementen met concurrerende claims voor legitimiteit.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April