855 kg cocaïne bestemd voor België
06 Jan 2020, 00:01
foto
UNODC-directeur Bob van den Berghe.


In 2019 is 77.000 kilogram (kg) cocaïne in beslag genomen door leden van het Container Control Programme (CCP) van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) en de Wereld douaneorganisatie. Hiertussen zitten de twee grote cocaïnevangsten in Suriname: 2.200 kg van 8 januari en 855 kg van 27 december. Het overgrote deel van de witte poeder komt uit onze regio, bevestigt regionaal UNODC-directeur Bob van den Berghe. Hij zet voor Starnieuws de belangrijkste vangsten in 2019 op een rij: “Brazilië 24.500 kg, Colombia 14.000 kg, Ecuador 7.500 kg, Panama 10.500 kg en Peru 7.500 kg.”

Uit de 77.000 kg cocaïne had ongeveer 63.000 kg Europa als eindbestemming, waarvan 31.000 kg via Belgische havens liep. Met de onderschepping van 855 kg cocaïne op de Jules Sedney Haven, heeft Suriname voorkomen dat er nog meer cocaïne de Europese markt binnenkwam. De bestemming van de container was de haven van Zeebrugge in België; een nieuwe smokkelroute. In het verleden kozen criminelen vaker voor de haven van Antwerpen. “Geweldig resultaat” noemde Van den Berghe de ontdekking en feliciteerde de Surinaamse Port Control Unit (PCU) in een tweet. De PCU is een gezamenlijke eenheid die onder CCP-auspiciën werkt.

Volgens Brugs burgemeester Dirk de Fauw stelde Belgische douaniers voor de eerste keer vast dat er via containers over de Atlantische Oceaan rechtstreeks cocaïne naar Zeebrugge zou worden vervoerd. Het is onbekend hoeveel drugs België al op deze manier is binnengekomen. “Er is eigenlijk geen rechtstreekse lijn tussen Suriname en Zeebrugge”, gaf De Fauw vorige week aan tegenover de media. “Wel is er een rederij, CMA CGM, die tussen het Caraïbisch gebied en West-Europa vaart en af en toe een container in Suriname oppikt. Deze onderschepte container in kwestie, gevuld met bananen, droeg een nummer met rechtstreekse bestemming Zeebrugge.”

Starnieuws verneemt echter uit andere bronnen dat de Reefer (koel/vriescontainer) met drugs nog geladen moest worden met bacoven. Ook politieberichten meldden niets van bacoven in de container. Reefers zijn geïsoleerde containers om producten koel te houden, zoals bacoven. De bewuste Reefer met als bestemming België was rond de kerstdagen ‘gereed’ gemaakt. Zo ook de acht rijst-containers van vorig jaar januari. Die lading zou via Guadeloupe naar Frankrijk worden verscheept. Er zijn intussen zes personen aangehouden in de 855 kg cocaïne drugszaak.

Volgens de politie is de onderschepping een operatie geweest van meerdere diensten. De Narcotica Brigade in samenwerking met de PCU, de Narcotic Intelligence Unit en de Honden Brigade. De politie meldde dat de bewuste container voorzien was van een dubbele bovenzijde waardoor het mogelijk was om de pakketjes tussen de originele en de valse bovenzijde te verstoppen. 

Buitenland onderschept drugs uit Suriname
De PCU is een gezamenlijke eenheid met zeven leden uit de douane, politie en Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). In maart vorig jaar gaf DNV-directeur Danielle Veira aan dat Suriname ook bijdraagt in drugsonderscheppingen in het buitenland. Verschillende Surinaamse diensten wisselen informatie uit met hun counterpart. Echter wordt Suriname’s aandeel in de succesvolle inbeslagnames niet gemeld door het buitenland, stelde Veira.

In februari 2019 onderschepte de Belgische douane in de haven van Antwerpen 273 kg cocaïne in een container op een schip uit Suriname. In april 2019 vond de Franse douane 429 kg cocaïne in een bacoven container uit Suriname. De drugs zaten verborgen in de metalen vloer van de container, die was opengesneden met een cirkelzaag. Een maand later, mei 2019 onderschepte de Spaanse autoriteiten 2500 kg cocaïne aan boord van een vissersboot nabij de Azoren.

In juli 2019 trof de Nederlandse douane in de Rotterdamse haven 1500 kg cocaïne verstopt tussen boomstammen in een container uit Suriname. En eind augustus 2019 vonden de Spaanse en Britse politie bij zes Britten bijna een ton cocaïne op hun boot voor de kust van Wales. Onderzoek wees uit dat de lading in Suriname was opgehaald.

Containerscanner
Vorige jaar juni gaf Financiënminister Gillmore Hoefdraad aan dat er nog vóór eind 2019 nieuwe scanners op de haven komen. De aankoop wordt gedaan met gelden uit een lopende IDB-financiering, terwijl Suriname ook kijkt naar financieringsmiddelen van Frankrijk. 

Het plaatsen van containerscanners op de haven, noemt de regionaal UNODC-directeur een “uitstekende ondersteunende tool”. Zijn organisatie traint personen, en “de getrainde mensen en unit members dienen uiteraard wel weet te hebben van de middelen die beschikbaar zijn om hen te helpen bij hun dagdagelijkse taken”, stelt hij.
Het havengebouw waar enkele jaren geleden de oude scanner stond, krijgt momenteel een renovatiebeurt waarna de nieuwe scanner wordt geïnstalleerd. Het is niet bekend wie de leverancier is.

Advertenties