Jammerend van verdriet, Iraniërs rouwen om Soleimani
05 Jan 2020, 15:23
foto
Een Iraniërs houdt een foto van wijlen generaal Qassem Soleimani, hoofd van de elite Quds Force. Soleimani is vrijdag bij een Amerikaanse luchtaanval op een luchthaven in Bagdad vermoord. (Foto: Reuters)


Honderdduizenden rouwenden, velen zingend, kloppend op hun borsten en jammerend van verdriet, bleken zondag in Iran te rouwen om de gedode militaire commandant Qassem Soleimani, die in Irak werd gedood in een Amerikaanse militaire aanval. Soleimani's lichaam werd zondag naar huis teruggebracht. Zijn doodskist werd verwelkomd als een held toen deze aankwam in de zuidwestelijke stad Ahvaz en vervolgens naar de heilige sjiitische moslimstad Mashhad werd gevlogen.

Staatstelevisie toonde enorme menigten van rouwenden die hun respect betoonden. Ze zongen, klopten op hun borsten en jammerden in een stijl van rouw die gebruikelijk is bij sjiitische moslims. Rouwenden droegen posters met afbeeldingen van Soleimani terwijl zijn kist gewikkeld in de nationale vlag langzaam door de menigte werd gereden.

Soleimani, de architect van de overzeese clandestiene en militaire operaties van Teheran als hoofd van de Quds Force van de Revolutionaire Garde, werd vrijdag gedood in een Amerikaanse drone-aanval op zijn konvooi op de luchthaven van Bagdad.

Hoewel veel Iraniërs zich hebben verzameld om hun verdriet te tonen over de dood van Soleimani, maken anderen zich zorgen dat zijn dood het land  in oorlog zal brengen met een superkracht. Soleimani werd beschouwd als de op één na machtigste figuur van het land na de Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei. Op vrijdag beloofde Khamenei wraak. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde zaterdag 52 Iraanse sites 'erg hard' te treffen als Iran Amerikanen of Amerikaanse bezittingen aanvalt.

Toen het lichaam van Soleimani thuiskwam, postte persbureau IRIB een videoclip van de kist gewikkeld in de nationale vlag die uit een vliegtuig werd geladen terwijl een militaire band speelde. Duizenden rouwenden gekleed in het zwart marcheerden door de straten van Ahvaz terwijl ze op hun borsten klopten. Het lichaam van de door Iran gesteunde Iraakse militie-leider Abu Mahdi al-Muhandis, die ook werd gedood in de aanval met Soleimani, werd volgens IRIB ook naar Ahvaz gevlogen.

Het lichaam van Soleimani wordt maandag naar Teheran gebracht. Hij wordt dinsdag begraven in zijn geboortestad Kerman. Tienduizenden mensen marcheerden zaterdag in Irak om te rouwen over Soleimani en al-Muhandis, terwijl ze "Death to America (Dood aan Amerika)" ​​zongen.
Advertenties