Iran: Trump is 'terrorist in een pak'
05 Jan 2020, 11:14
foto
Iraanse rouwenden verzamelen zich om de doodskist van majoor-generaal Qassem Soleimani, hoofd van de elite Quds Force. Hij is vrijdag door de Amerikanen geliquideerd in een luchtaanval bij de luchthaven in Baghdad. (Foto: Reuters)


Iran heeft Donald Trump beschreven als een 'terrorist in een pak' nadat de Amerikaanse president had gedreigd 52 Iraanse sites hard te raken als Teheran Amerikanen of Amerikaanse activa aanvalt als vergelding voor de moord op de militaire commandant Qassem Soleimani. Terwijl de twee landen elkaar aanvielen in een woordenstrijd, drongen de Europese Unie, Groot-Brittannië en Oman er bij de partijen op aan de crisis te de-escaleren.

Soleimani, de vooraanstaande militaire commandant van Iran, is vrijdag gedood in een Amerikaanse drone-aanval op zijn konvooi op de luchthaven van Bagdad. De Amerikaanse aanval heeft de langlopende vijandelijkheden tussen Washington en Teheran naar onbekend terrein gebracht en het beeld van een breder conflict in het Midden-Oosten naar voren gebracht.

“Zoals ISIS, zoals Hitler, zoals Genghis! Ze haten allemaal culturen. Trump is een terrorist in een pak. Hij zal snel de geschiedenis leren dat niemand ‘de Grote Iraanse Natie & Cultuur’ kan verslaan,” tweette Mohammed Javad Azari-Jahromi, minister van Informatie en Telecommunicatie.


Soleimani was de architect van de overzeese clandestiene en militaire operaties van Teheran als hoofd van de Quds Force van de Revolutionaire Garde. Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei beloofde vrijdag dat Iran wraak zou nemen op zijn dood. Trump reageerde daarop en op andere krachtige woorden van Teheran met een reeks tweets op zaterdag en zei dat Iran "zeer moedig spreekt over aanvallen op bepaalde Amerikaanse activa". De Verenigde Staten heeft "zich gericht op 52 Iraanse sites", sommige "op een zeer hoog niveau en belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur, en die doelen, en Iran zelf, ZULLEN ZEER SNEL EN ZEER HARD ZIJN", zei hij.

De 52 doelen vertegenwoordigden de 52 Amerikanen die in Iran werden gegijzeld nadat ze tijdens de Islamitische Revolutie in 1979 bij de Amerikaanse ambassade waren gegrepen, zei Trump. De twee landen hebben geen diplomatieke betrekkingen en op zondag ontbood Iran de Zwitserse gezant die de Amerikaanse belangen in Teheran vertegenwoordigt om te protesteren tegen "vijandige opmerkingen van Trump", volgens de Iraanse staatstelevisie.

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, drong er zondag telefonisch op aan bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken om te werken aan de de-escalatie van de situatie. Hij nodigde hem uit naar Brussel te komen om manieren te bespreken om de nucleaire deal van 2015 met Iran te behouden.

Het was Trump die de Verenigde Staten in 2018 uit de deal haalde. Hij legde daarop opnieuw sancties op tegen Iran die een nieuwe spanningsspiraal teweegbracht na een korte dooi na het akkoord.

VS krachten uit Irak
In Irak hebben veel mensen, waaronder tegenstanders van Soleimani, hun woede geuit tegen Washington omdat hij hem en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis op Iraakse bodem heeft vermoord en mogelijk hun land naar een andere oorlog heeft gesleept. Wetgevers planden een speciale parlementaire sessie op zondag om te stemmen voor een resolutie die de regering verplicht Washington te vragen Amerikaanse troepen uit het land terug te trekken.

“Er is geen noodzaak voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen na het verslaan van Daesh (Islamitische Staat). We hebben onze eigen strijdkrachten die in staat zijn het land te beschermen," zei Ammar al-Shibli, een lid van de juridische commissie van het parlement.

Ondanks decennia van vijandschap tussen Iran en de Verenigde Staten, vochten door Iran gesteunde milities en Amerikaanse troepen zij aan zij tijdens de oorlog van Irak 2014-2017 tegen militanten van de Islamitische Staat. De milities werden opgenomen in regeringstroepen onder de paraplu van de Popular Mobilization Forces onder leiding van Muhandis. Ongeveer 5.000 Amerikaanse troepen blijven in Irak, de meeste in een adviserende rol.

Geen moed voor oorlog
De legerleider van Iran, majoor generaal Abdolrahim Mousavi, werd zondag geciteerd door de staatstelevisie en zei dat de Verenigde Staten de moed miste voor militaire confrontatie met Iran. "In een potentieel conflict in de toekomst, waarvan ik niet denk dat zij (Amerikanen) de moed hebben om het uit te voeren, zal het duidelijk worden waar de nummers vijf en twee zullen horen," zei hij.

Trump zei dat Soleimani op vrijdag plannen had voor aanslagen op Amerikaanse diplomaten en militair personeel. Democratische critici zeiden dat de actie van de Republikeinse president roekeloos was en meer bloedvergieten riskeerde in een gevaarlijke regio.

Oman heeft de Verenigde Staten en Iran opgeroepen om een ​​dialoog te zoeken om spanningen te verminderen, meldde Oman News Agency zondag. Oman, dat vriendschappelijke banden onderhoudt met zowel de Verenigde Staten als Iran, was eerder een tussenpersoon voor de twee landen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, beschreef Soleimani als een "regionale dreiging" en zei dat hij begrip had voor de situatie waarin de Verenigde Staten zich bevond, terwijl hij ook opriep tot crisisdiplomatie om oorlog te voorkomen. "Er is een route waardoor Iran vanuit de internationale kou kan binnenkomen," vertelde Raab aan Sky News. "We moeten de snode acties van Iran beheersen, maar we moeten ook de-escaleren en de situatie stabiliseren."
Advertenties