Dodelijke verkeersongevallen door dronkenschap en hardrijden 
05 Jan 2020, 06:39
foto
Kaajal Tedjai, bestuurslid van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers.


Rijden onder invloed van alcohol en te hard rijden zijn de belangrijkste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen. Dit blijkt uit informatie van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers  (KSV). Onoplettendheid in het verkeer en geen voorrang verlenen zijn ook belangrijke redenen dat zich verkeersincidenten voordoen.

Het aantal aanrijdingen neemt de afgelopen jaren schrikbarend toe. Het gaat daarbij niet alleen om dodelijke aanrijdingen, maar ook verkeersongevallen waarbij slachtoffers blijvend letsel oplopen, of waar de materiële schade heel groot is. Het KSV heeft daarom vijf projecten uitgezet, die moeten bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Eén van de projecten is de introductie van twaalf verkeersgeboden, zegt bestuurslid Kaajal Tedjai. Die zullen worden omgezet in tv-spotjes van 45 seconden. Dit project is samen gedaan met VOS-scholen. Ook gericht op scholen zijn het opstellen van verkeerseducatieve modules voor VOJ-scholen en veilig schoolbusvervoer voor GLO-leerlingen. Bij het laatste worden schoolbuschauffeurs getraind in defensive driving. De bromfietscertificering en het in beeld brengen van verkeersslachtoffers zijn ook onderdeel van de projecten waar het KSV aan werkt.

Het aantal verkeersongevallen geeft al jaren reden tot zorg. Het is ook een van de belangrijkste redenen geweest om het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers op te richten. De organisatie timmert vanaf 18 augustus 2011 aan de weg om de verkeersveiligheid te helpen vergroten. In 2015, 2016 en 2017 was er een stijging merkbaar van het aantal verkeersdoden. In 2018 werd er even een daling genoteerd. Het vorige jaar was er opnieuw een toename van dodelijke verkeersslachtoffers te merken: 2019 is geëindigd met 80 verkeersdoden. 2009 was met 112 verkeersdoden een piekjaar als het gaat om dodelijke verkeersongelukken.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April