Ravaksur heeft afgezegd voor informatiesessie president
05 Jan 2020, 00:00
foto
Robby Berenstein, coördinator van Ravaksur


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) zal maandag niet deelnemen aan de informatiesessie van president Desi Bouterse over de Afobakdam. Coördinator Robby Berenstein om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat vanuit de vakbeweging ettelijke brieven zijn geschreven naar de regering over deze kwestie, maar men heeft niet eens de moeite genomen om te reageren. "Nu alles in kannen en kruiken is, worden wij uitgenodigd omdat er een show moet worden opgevoerd," merkt Berenstein op. 

Ravaksur heeft vergaderd over de uitnodiging vrijdag. De zaken zijn op een rijtje gezet. De vakbeweging is volgens Berenstein totaal niet gekend in deze kwestie, terwijl werkers bij verschillende bedrijven die te maken hebben met de overname van de dam, direct erbij betrokken zijn. De vakbondsleider voert aan dat gepensioneerden van Suralco zolang gevraagd hebben om duidelijkheid. Bij Staatsolie en de EBS zijn werkers betrokken bij deze zaak. 

"Ook al gaan wij niet naar de informatiesessie, het betekent niet dat we de zaak niet op de voet volgen," zegt Berenstein. De vakbonden zullen vanuit de bedrijven die betrokken zijn in de energiesector om zekerheden vragen. De vakbondsleider merkt op dat Caribische werknemersorganisaties zelfs een conferentie hebben gehouden over dit vraagstuk en milieu-aspecten. Er zijn resoluties gestuurd naar de regering, maar er is niet op gereageerd. "Op geen van onze bijdragen is de regering ingegaan. Nu komt men als mosterd na de maaltijd ons uitnodigen," stelt Berenstein. 

Een formeel schrijven met de argumenten van Ravaksur zal maandag worden verstuurd naar de president. Telefonisch is er al afgezegd. Berenstein merkt op dat ook een aantal brieven is geschreven over belastingverlichtende maatregelen, maar ook hierop is er geen reactie gekomen. "Als je de vakbeweging werkelijk respecteert, dan moet je toch ten minste antwoorden?" stelt Berenstein. "Dit is geen houding van de regering waarbij daadwerkelijk partnerschap wordt getoond," meent de vakbondsleider. 
Advertenties