Terechte vingerwijzing naar Zonen van Hermandad
05 Jan 2020, 08:37
foto


Ik heb veel acties, betogingen en stakingen meegemaakt. Zelfs traangas en pepperspray heb ik getrotseerd, tijdens grote stakingen en acties o.a. in 1969, toen de regering J. Pengel/P. Chandie  Shaw (NPS/Aktie Groep) ten val werd gebracht.  In februari 1973 toen Abaisa werd doodgeschoten door de politie en niet te vergeten de grote betoging tijdens de regering Jules Wijdenbosch in 1996. Toen werden wij bestreden/verdreven met traangas en de betogers werden uitelkaar verdreven door de Mobiele Eenheid. 

Tijdens al deze betogingen en ook na het doodschieten van politie-inspecteur Herman Gooding op 5 augustus 1990 zijn er acties ondernomen en diverse toespraken gehouden. Wat de huidige bondsvoorzitter van Surinaamse Politie Bond, Raoul Hellings in felle woorden duidelijk maakt, is dezerzijds zeer prijzenswaardig te kwalificeren. Terwijl het volk om naarstige oplossingen snakt om de verharde criminaliteit de kop in te drukken, is het schandalig dat dienstdoende ambtenaren hun verantwoordelijkheid verzwakken. Een oplossing en voorstel is om meer politieagenten op straat in te zetten dan te luieren en te slapen op politiebureaus. 

Laat het administratief werk doen door het burgerpersoneel en niet door duur betaalde politie agenten.  Hetgeen de bondsvoorzitter suggereert en constateert, is er inderdaad sprake van alcoholgebruik-/misbruik en liefst tijdens diensttijd en in dienstuniform. Zulke gedragingen zijn niet acceptabel en nog minder verantwoord en moeten drastisch worden aangepakt en waar en indien nodig, moeten de nodige disciplinaire  maatregelen niet uitblijven en zonder aanzien des persoon worden toegepast! 

Ik had reeds eerder geschreven over nieuwe bezems… doelende op de nieuwe korpschef, Roberto  Prade, in de hoop, dat hij spijkers met koppen zou slaan! Hij wilde de criminaliteit flinke slagen toebrengen. Voorts zou hij waar nodig impopulaire maatregelen treffen en hij zou ook schoon schip maken bij de Inlichtingendienst van de politie. De criminaliteitsbeheersing was één der hete hangijzers waar hij zich zou gaan focussen.

Wat zal het beleid zijn om verbetering in deze en andere kwesties teweeg te brengen?  Een rationeel- en constructief beleid is zonder meer vereist. De rotte appels moeten uit het korps worden verwijderd. Het misbruik maken van hun posities en vooral van de dienstvoertuigen moet tot het verleden behoren. 

Zowel de minister van Justitie & Politie, Stuart Getrouw, alsook de korpschef hebben in hun betoog aangekaart, dat zij enkele voornemens hoog in hun vaandel voeren, zoals: criminaliteitsbestrijding, de verkeersveiligheid en versterking van de politieorganisatie. De korpschef geeft inderdaad openlijk toe, dat het rooskleurig eruit ziet, maar dat zullen we in de praktijk nog moeten ervaren. 

Voor eenieder - zelfs voor een leek - is het overduidelijk dat de criminaliteit steeds ergere vormen aanneemt en grimmiger wordt. In eerdere artikelen heb ik de nodige aanbevelingen gedaan om dit fenomeen drastisch aan te pakken en dat de leiding eraan zal werken om de veiligheid van de burgerij te garanderen. Het kankergezwel - criminaliteit - waaronder het volk gebukt gaat en steeds toeneemt, dient door alle verantwoordelijken, ook door de vakbond en de alerte burgers, buurtwacht met wortel en tak uitgeroeid te worden. 

Hopelijk zal de verbetering en de bevordering van de verkeersveiligheid, zoals de minister belooft, drastisch worden aangepakt. Ook moet worden opgetreden tegen geluidshinder door onnodig te claxonneren en van motor- en bromfietsers, die voor geluidsoverlast zorgen. 
De hoop is gevestigd op een leefbaar en veilig gevoel voor elke Surinamer.

Roy Harpal
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April