Britse marine leidt 'Britse' schepen door Straat van Hormuz
05 Jan 2020, 02:48
foto
De Britse minister van Defensie, Ben Wallace, verlaat het parlementsgebouw in London. (Foto: Reuters)


De Britse marine zal schepen onder Britse vlag door de Straat van Hormuz vergezellen om deze te beschermen. De maatregel volgt op de liquidatie van de Iraanse militaire commandant Qassem Soleimani door de Amerikanen in een luchtaanval. De moord heeft de spanningen in de regio verhoogd.

Groot-Brittannië werd vorig jaar gedwongen zijn schepen een tijd lang via 's werelds belangrijkste waterweg voor olietransporten te begeleiden nadat Iraanse commando's een Britse tanker in de Straat in beslag hadden genomen. Britse troepen hadden eerder een Iraanse olietanker in de buurt van Gibraltar in beslag genomen. Het schip zou volgens de Britten sancties tegen Syrië overtreden. De moord op Soleimani heeft de vrees gewekt dat tankers opnieuw het doelwit kunnen worden.

De Britse minister van Defensie, Ben Wallace, zei dat hij de HMS Montrose en HMS Defender had opgedragen zich voor te bereiden op de terugkeer naar escorttaken voor alle schepen die onder een Britse koopvaardijvlag varen. Wallace zei dat hij had gesproken met zijn Amerikaanse tegenhanger, minister van Defensie Mark Esper. Hij heeft tijdens het gesprek aangedrongen op terughoudendheid aan alle kanten. "Volgens het internationale recht heeft de Verenigde Staten het recht zich te verdedigen tegen diegenen die een onmiddellijke dreiging voor hun burgers vormen", voegde Wallace eraan toe.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April