NAVO schort trainingsmissie Irak op na moord op Soleimani
04 Jan 2020, 14:49
foto


De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) heeft de training van de Iraakse veiligheids- en strijdkrachten opgeschort om de veiligheid van enkele honderden missieleden te waarborgen. Het besluit volgt op een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad waarbij een Iraanse generaal is gedood, zei een woordvoerder van de alliantie zaterdag.

"De veiligheid van ons personeel in Irak is van het grootste belang", zei de woordvoerder van de NAVO, Dylan White, in een verklaring. “We blijven alle nodige voorzorgen nemen. De missie van de NAVO gaat door, maar trainingsactiviteiten zijn tijdelijk opgeschort."

Hij zei dat NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg telefonisch gesproken had met de Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, sinds de aanval van vrijdag op de Iraanse  commandant van de Elite Revolutionaire Garde, Qassem Soleimani, op de luchthaven van Bagdad. De NAVO houdt de situatie in de regio nauwlettend in de gaten, voegde hij eraan toe, te midden van toenemende bezorgdheid dat het doden van de op één na machtigste man van Iran een oorlog in het Midden-Oosten zou kunnen veroorzaken.

De NAVO-missie Irak (NMI), met honderden trainers, adviseurs en ondersteunend personeel uit alliantielanden en niet-NAVO-partnerlanden, omvat militair en civiel personeel. NMI, opgericht in Bagdad in oktober 2018 na drie jaar oorlog tegen de Islamitische Staat, is een ‘train-en-advies’ missie om Iraakse veiligheidsstructuren en -instellingen te helpen zich af te weren tegen toekomstige opstandelingen. De huidige commandant van de missie is generaal-majoor Jennie Carignan van Canada.

Afzonderlijk zei het Duitse leger in een brief op vrijdag dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten de training van Iraakse troepen hadden opgeschort vanwege de toegenomen dreiging waarmee ze geconfronteerd worden na de liquidatie van Soleimani. In een brief aan Duitse wetgevers zei een hoge Duitse officier dat de Amerikaanse luitenant-generaal Pat White had besloten het beschermingsniveau voor troepen die in Irak waren ingezet onder de operatie Inherent Resolve (OIR), die hij onder zich heeft, verder te verhogen. Duitsland heeft ongeveer 120 troepen ingezet voor die missie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April