Bolivia op 3 mei opnieuw naar de stembus
04 Jan 2020, 10:40
foto
De voormalige Boliviaanse president Evo Morales woont op 2 januari een nieuwsconferentie bij in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Bolivia houdt op zondag 3 mei opnieuw verkiezingen. Dat heeft de voorzitter van het Supreme Electoral Tribunal van het land vrijdag gezegd. Salvador Romero zei dat zowel presidentiële als parlementsverkiezingen op dezelfde dag zullen worden gehouden.

"Wanneer we de verkiezingskalender in de komende dagen aankondigen, worden, samen met de formele oproep voor de verkiezingen, alle deadlines gespecificeerd waaraan zowel politieke organisaties als burgers moeten voldoen," vertelde hij verslaggevers in La Paz.

De stemming vindt bijna zeven maanden na de uitslag plaats van verkiezingen die een vierde termijn gaven aan de voormalige president van Bolivia, Evo Morales. Die verkiezingsresultaten werden echter vervolgens in diskrediet gebracht. Bij een controle van de verkiezingen van oktober vorig jaar werden ernstige onregelmatigheden geconstateerd, die aanleiding gaven tot het ontslag van Morales en botsingen tussen demonstranten en veiligheidstroepen die resulteerden in meer dan 30 doden.

Morales, die al bijna 14 jaar aan de macht was, nam ontslag na het verkiezingsgeschil en vluchtte naar Mexico en later Argentinië. Hij zei later dat hij tijdens een staatsgreep was afgezet. In een interview met Reuters vorige week sloot hij zich uit als kandidaat voor zijn coalitie voor Movement for Socialism (MAS) bij de volgende verkiezingen, maar zei dat hij tegen Kerstmis 2020 naar Bolivia zou terugkeren.

Hij heeft Luis Arce Catacora, zijn voormalige minister van Economie, en Andronico Rodriguez, een leider van een cocaboerenvakbond, geïdentificeerd als potentiële MAS-presidentskandidaten.

Aanklagers hebben intussen een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Morales op beschuldiging van opruiing, terrorisme en financiering van terroristen. De aantijgingen komen van de regering van interim-president Jeanine Anez, een voormalige senator en politieke tegenstander van Morales.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April