Licht aan de horizon voor binnenland
04 Jan 2020, 08:35
foto
Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen.


Binnen 3 tot 5 jaar moet het binnenland volledig zijn voorzien van elektriciteit. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft een plan uitgewerkt om dit doel te bereiken. De verschillende dorpen zijn in kaart gebracht en de status is ook bekeken. Deze informatie deelt NH-minister Sergio Akiemboto in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut.

Voor het beleidsgebied energie zijn er 3 prioriteiten vastgesteld die zullen resulteren in het realiseren van de doelen van het ministerie. “Op het gebied van energie hebben wij elektriciteitsvoorziening van het binnenland, invulling geven aan onze Energie Autoriteit Suriname en straatverlichting landelijk”, aldus Akiemboto. Energie is een belangrijke randvoorwaarde voor ontwikkeling, beklemtoont hij.

In verschillende gebieden in het binnenland zijn van overheidswege initiatieven genomen ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening. In het Boven Suriname gebied komen 50 dorpen in aanmerking. Dit project wordt door middel van een creditline vanuit India uitgevoerd. Ook is er een project in uitvoering waarbij een schenking is gegeven door IDB voor 11 dorpen in het boven Suriname gebied om voor de stroomvoorziening te zorgen. Verder wordt er met ACT ook gewerkt aan de stroomvoorziening in inheemse dorpen. In Pikin Slee en Guyaba wordt in samenwerking met Power China gewerkt aan het plaatsen van zonne-energiesystemen.

Akiemboto zegt dat er gesprekken worden gevoerd met Caricom voor een grant van 2 miljoen US-dollar om 3 tot 4 dorpen te voorzien van elektriciteit. Ook met andere particuliere organisaties zal samengewerkt worden om het energievraagstuk aan te pakken. De regering is van plan om bestaande en nieuwe woongebieden, overal in Suriname, te voorzien van straatverlichting, zegt Akiemboto. Er is een openbare aanbesteding geweest voor de aanschaf van materiaal. Het is de bedoeling om in het begin van 2020 een aanvang te maken met dit project.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April