Akiemboto zet prioriteiten van NH op een rij
04 Jan 2020, 00:58
foto
De Afobakadam (Archieffoto)


Suriname heeft de achterstand over het uitbrengen van rapportages over middelen die verdiend worden in de extractieve industrieën, teruggebracht tot een “gewenst niveau”. Momenteel zijn er ook gesprekken gaande met een multinational over het opzetten van een delfstoffeninstituut in het land en wordt er gekeken naar het ontwikkelen van een standaard mineraal agreement. De aangehaalde onderwerpen zijn volgens minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), enkele prioriteiten van NH.

Suriname is als producent van mijnbouwproducten, medio 2017 lid geworden van Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) en dient in het kader van transparantie, rapportage te doen over de middelen die worden verdiend. 
Akiemboto zegt dat er gesprekken gaande zijn met een multinational die in Suriname heeft geïnvesteerd over de mogelijkheid voor het opzetten van een delfstoffeninstituut. “We zijn als land afhankelijk van die mijnbouwindustrie. De afgelopen jaren heeft deze sector na de overheid de meeste arbeidsplaatsen geboden.” Het delfstoffeninstituut zal adviezen moeten uitbrengen ten behoeve van de kleinschalige, middenschalige en grootschalige mijnbouw, en richting helpen geven aan de sector.

Akiemboto geeft aan dat er is gekeken naar het ontwikkelen van een standaard mineraal agreement, omdat “het is gebleken dat we, elke keer als een bedrijf komt om te investeren in Suriname, iedere keer de onderhandelingen opnieuw moeten doen. Voor investeerders is dat zeer onaantrekkelijk.”

Suriname heeft een bewezen voorraad van driehonderd metrieke ton bauxiet in West Suriname en moet leren uit de vorige deal en op basis daarvan afspraken maken, zegt Akiemboto in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut. De Afobakadam is sinds 31 december 2019 in handen van de staat, die het beheer heeft toevertrouwd aan Staatsolie. Akiemboto benadrukt dat Suralco nog verplichtingen heeft. “De discussie dat wij betalen voor de dam, klopt niet. We betalen voor afspraken die we hebben gemaakt toen, ten aanzien van de stroomrekeningen.”
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April