Mexico: 16 doden bij rellen gevangenis Cieneguillas
02 Jan 2020, 12:30
foto
Conflicten komen vaak voor in de notoir overvolle en corrupte gevangenissen van Mexico. (Foto: Reuters)


Minstens 16 gevangenen zijn gedood nadat een rel uitbrak in een gevangenis in centraal Mexico, zeggen de autoriteiten. Vijf anderen raakten gewond tijdens gevechten in de gevangenis in de stad Cieneguillas, in de deelstaat Zacatecas.

Tijdens de rel, die ongeveer tweeëneenhalf uur duurde, zijn gevangenen volgens de autoriteiten tegen elkaar te lijf gegaan met pistolen en messen. Geweld wordt vaak gemeld in de gevangenissen van Mexico, waarvan vele overvol zijn en gedomineerd worden door drugsbendes.

Het staatsveiligheidsagentschap zei dat de strijd dinsdag omstreeks 14:30 uur lokale tijd uitbrak in Cieneguillas Regional Centre for Social Reintegration en om 17:00 uur onder controle was. Een gevangene die nog een pistool in zijn bezit had werd gearresteerd, en drie andere pistolen en messen werden later in de gevangenis gevonden.

Vijftien slachtoffers stierven in de gevangenis en één stierf later in het ziekenhuis.  Staatsveiligheidssecretaris Ismael Camberos Hernandez van Zacatecas vertelde lokale verslaggevers dat sommige slachtoffers schotwonden hadden opgelopen, terwijl anderen werden neergestoken of met voorwerpen werden geslagen.

Geen van de bewakers of politie raakte gewond in de rel. Details over hoe het begon, waren niet meteen duidelijk, maar de deelstaatregering zei dat het een onderzoek had ingesteld om erachter te komen wie verantwoordelijk was en hoe de wapens in de gevangenis kwamen.

Het incident is slechts de laatste dodelijke botsing tussen gevangenen in Mexico, waar gevangenissen notoir overvol en corrupt zijn. In oktober kwamen zes mensen om het leven in een rel in een faciliteit in de centrale deelstaat Morelos.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April