Haïtianen in Suriname vieren Onafhankelijkheidsdag
01 Jan 2020, 18:27
foto
De consul-generaal van Haïti, Mystral Jean-Charles, schudt de hand van bisschop Karel Choennie bij de kathedrale basiliek. (Foto: Edward Troon)


Mystral Jean-Charles, consul-generaal van Haïti staat met ongeveer veertig van zijn landgenoten plechtig voor het altaar in de kathedrale basiliek. De Nieuwjaars eucharistieviering is eerder op de dag afgesloten met de zegen van bisschop Karel Choennie. Twee misdienaars lopen met de ontplooide vlag van Haïti statig door het gangpad en nemen ook plaats op het altaar. Begeleid door het orgel zingen de Haïtianen met overgaven de coupletten van hun tweetalige volkslied.  Na het wegsterven van de laatste tonen vouwen de twee misdienaars de vlag op en overhandigen het dundoek onder luidt applaus van de gemeente aan de consul-generaal.

“Het is voor de regering van Haïti en mij persoonlijk een grote eer om, op onze Onafhankelijkheidsdag, in Suriname onze vlag te ontplooien en ons volkslied te zingen”, zegt de Jean-Charles aan Starnieuws. De diplomaat geeft aan dat hij nog geen jaar in Suriname is gestationeerd, maar van zijn voorganger weet dat de kerk de Haïtianen altijd de gelegenheid heeft gegeven om hun nationale dag op deze manier uit te dragen. “Op deze wijze raakt lokale bevolking en de rest van de wereld beter bekend met de enorme bijdrage van het Haïtiaanse volk aan de wereldgeschiedenis”, vervolgt hij.

Jean-Charles geeft aan dat de eerste van zijn landgenoten reeds in 1977 in Suriname zijn gearriveerd. Volgens een census van het consulaat van vijf jaar geleden, woonden toen ongeveer 5000 Haïtianen in Suriname. “Zij zijn gisteravond al begonnen met de onafhankelijkheidsviering en het zal de rest van de dag uitbundig doorgaan. 

Het belangrijkste gerecht van de dag is een soep genaamd ‘Soup joumou’. Deze soep is door de bevolking verheven tot ‘onafhankelijkheidssoep’ en wordt door Haïtianen over de hele wereld op 1 januari geconsumeerd”, besluit de consul.
Het Caribische land is op 1 januari 1804 na de Haïtiaanse Revolutie, de enige succesvolle slavenopstand in de geschiedenis, onafhankelijk geworden van Frankrijk. 

Edward Troon
Advertenties