Owru Yari Pagara Estafette: Duizenden gaan uit hun bol
31 Dec 2019, 21:23
foto
Menigeen kiest voor de pagara estafette nog even voor een 'swiet wasi' op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto's: René Gompers)


“Te w’e suku a monie non stop, a tempo ne drop,” zingt het publiek met Kiev en Spoekoe mee.  Het is druk bij deze en alle andere muzikale hotspots in het centrum van Paramaribo. Zoals elk jaar zijn er duizenden mensen naar het centrum van Paramaribo getogen om de Owru Yari Pagara Estafette mee te maken. In de drukke straten is er flink gefeest, gedanst en vooral gedronken.

Op het Onafhankelijkheidsplein, terwijl de eerste pagara's werden afgeschoten, zijn enkele feestgangers eerst een ‘wasi’ gaan nemen. Met ‘swiet watra’ uit een reuzen prapi wast Rita Ravenberg de mensen, doet zegeningen voor hen voor 2020. De badplaats is niet ver van de reuzenkerstboom die er nog zal staan in zeker de eerstes week van 2020. Behalve een bad en zegeningen krijgen de mensen ook advies om bepaalde doelen in het nieuwe jaar te kunnen bereiken.

De overheid heeft met het opzetten van verschillende centrale plekken, zoals speciale muziekpodia en een straat speciaal voor eten en drinken, geprobeerd de drukte beheersbaar te maken. Zoals het ernaar uitzag heeft dat niet veel uitgemaakt, het was gewoon weer heel erg druk op elke plek waar er pagara's werden afgeschoten. Opvallend was wel dat heel veel mensen met hun eigen voorraad drank naar het grote feest zijn gekomen. Ook tieners sjouwen met hun eigen ‘ijsbox’ van de ene naar de andere vuurwerkshow. Ook bij hen is sterke drank het meest in trek.

Het stralend weer heeft weer duizenden naar de binnenstad getrokken voor de jaarlijkse pagara estafette.
(Foto: René Gompers)

De politie en brandweer hadden hun handen weer eens vol. Het vuurwerk heeft nog steeds een fikse greep op het publiek dat met mobieltjes voor zich uit, de meterslange pagara's vanaf de ontsteking tot de laatste ontploffing, diep gehypnotiseerd volgt. Het is soms moeilijk om de mensen op afstand te houden. Af en toe brak een enkeling door om net bij de knallende pagara's te gaan juichen. Zij werden onmiddellijk verwijderd. Langs de route van het vuurwerk stonden er mannen klaar met brandblusapparaten. Maar soms verschool zich een actieve ‘bombel’ tussen de rode snippers om de feestgangers op te schrikken met een luide knal. 

Vandaag maakt het niet uit hoe men danst zolang men maar beweegt op de muziek. De een danst ‘mooi’ de ander ‘sexy’ en een paar ‘doen iets’ met de verschillende stijlen muziek. In de straten is er constant luide muziek, het is moeilijk om te horen wat de wensen voor 2020 zijn. Voor de één was 2019 een top jaar voor de ander was het slecht. “2020 wordt beter, we gaan het beter doen,” is de kern van de meeste boodschappen.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April