Caricom-voorzitter Mottley benadrukt integratie in 2020
01 Jan 2020, 03:55
foto
Premier Mia Mottley van Barbados en Caricom-voorzitter voor de komende zes maanden.


Onze geschiedenis is er een van strijd, maar een van succes! Generaties lang hebben de acties en de ervaringen van gewone mannen en gewone vrouwen van het Caribisch gebied er geen twijfel over laten bestaan dat ze altijd hebben geweten wat ze wilden voor de inwoners van deze eilanden. En vandaag zijn we niet anders, zegt Caricom-voorzitter premier Mia Mottley van Barbados in haar nieuwjaarstoespraak. Ze zegt dat velen in de Caricom hebben aangetoond wat echte integratie betekent, "ondanks de obstakels van de bureaucratie waarmee we soms worden geconfronteerd in onze leiderschapsklasse terwijl we onze normale taken voortzetten."

Maar tegelijkertijd erkennen we dat de regionale integratiebeweging een estafette is. Soms zijn we hard voor onszelf en verwachten we 's nachts datgene te bereiken dat geduld en zorgvuldige generaties lang vereist, stelt Mottley."Ons proces is er daarom een geweest dat is overgegaan van generatie op generaties van toegewijde Caribische mensen, naar de opbouw van een regionale integratiebeweging die ons in stat zal stellen altijd te werken om de best mogelijke levens voor onze mensen te bieden."

Ze roept op om de obstakels voor paspoortvrijverkeer tussen de Caribische landen op te heffen. "Maak het gemakkelijk voor Caribische mensen om te gaan werken waar er kansen in de Gemeenschap zijn op een manier die probleemloos is, net zoals we dat hebben gedaan voor het kapitaalverkeer." Mottley stelt dat de Caribische gemeenschap de wereld moet leiden in het vormgeven waarin migranten onder ons waardig kunnen leven en werken. "Onze moderne nederzetting in het Caribisch gebied is tenslotte niets anders geweest dan die van een gemeenschap van migranten.

De Caricom-leider vindt de regio intensiever moet werken aan transport en communicatie in de regio opdat betaalbare en betrouwbare lucht- en zeeverbindingen tussen de landen en ook binnen de Caricom tot stand komen in een enkel binnenlands tarief voor telecommunicatie en telefoongesprekken. Mottley stelt dat 2020 het platform kan en moet bieden voor een positieve geest van hoop en optimisme en een felle vastberadenheid om samen te komen als Caribische mensen om doelbewust de transformatie van onze regio door te zetten in een ruimte die echt waardeert, koestert en concrete kansen biedt voor elke Caribische man, vrouw en kind.

"Maar," voegt ze eraan toe "onze weg naar een beter leven voor onze mensen zal de kansen die we zoeken niet openen als we ons alleen op onszelf en onze regio richten." Ze vindt dat de Caricom zich volledig bewust moet zijn van de vorderingen die we maken bij het claimen van onze Atlantische bestemming als regio "terwijl we onze broeders en zusters op het Afrikaanse continent bereiken." De Caricom-voorzitter kondigt aan dat in de komende zes maanden zal worden gewerkt aan het gezamenlijk organiseren van de allereerste African Union-Caricom-top. "We moeten als regio besluiten dat we die bijeenkomst niet verlaten zonder de basis te leggen voor tastbare vooruitgang op het gebied van directe lucht- en zeetoegang over de Atlantische Oceaan, meer in handel in goederen en diensten en meer culturele uitwisselingen tussen onze regio's."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April