Bouterse: Het hoofd buigen, wat de uitslag ook moge zijn
01 Jan 2020, 00:01
foto


"Op 25 mei 2020 zal blijken wat onze collectieve volkswil is. Voor de dan gedemonstreerde volkswil, zoals deze in de verkiezingsuitslag zal zijn weergegeven van vastgelegd, zullen wij allen, wat die uitslag ook moge zijn, het hoofd moeten buigen." In zijn nieuwjaarstoespraak zegt president Desi Bouterse dat "wij dit van onszelf en van alle burgers van dit land verwachten." Hij wenst de Surinaamse bevolking succes toe met de verkiezingsstrijd, maar bovenal wenst hij hen sportiviteit toe.

Het staatshoofd wijst erop dat Suriname vanaf 1987 internationaal bekend staat voor het met succes organiseren van eerlijke, vrije en geheime verkiezingen. "Wij zijn het ons verplicht om deze reputatie hoog te houden en deze waar te maken, ook in de komende verkiezingen." Hij zegt dat hierbij steeds vrede en eenheid moeten worden behouden en dat wij moeten beseffen dat wij "nimmer onze vrije partijpolitieke keuze moeten laten prevaleren boven onze liefde voor elkaar en voor ons land."

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft de president geen woord gerept over de veroordeling die hij als persoon heeft gehad. Op 29 november is Bouterse veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel aan de 8 decembermoorden in 1982. Hij heeft inmiddels verzet tegen het vonnis aangetekend en moet hij op 22 januari voor de Krijgsraad verschijnen.

Het staatshoofd had wel lovende woorden voor de prestaties van de sporters in het afgelopen jaar. Hij wijst erop dat de regering had toegezegd om de topsport naar een ander niveau te willen tillen. De toekenning van sportpaspoorten aan voetballers van Surinaamse afkomst ziet hij als een goede verdienste in die richting. Bouterse heeft de samenleving opgeroepen om onze sporthelden die in het afgelopen jaar bijzondere topprestaties hebben neergezet te waarderen. "Dergelijke opzienbarende talenten en resultaten hebben zij met enorme inzet en doorzetting tot ontplooiing kunnen brengen."

Voor wat betreft de economie zegt hij dat de zwaarste periode voorbij is en dat "we de opwaartse trend hebben ingezet." Bouterse zegt dat de groeicijfers hetzelfde zijn als voor 2018. "Het jaar 2019 kenmerkt zich als een van de jaren met het laagste inflatiecijfer in de afgelopen jaren, welke zich reflecteert in de sterke munt." Hij haalt ook het vonnis van de Nederlandse rechter aan voor teruggave van de in beslag genomen 19.5 miljoen euro. De president gelooft dat met de teruggave van "onze gelden, het vertrouwen in de financiële sector verder zal worden versterkt."

Hij vindt dat met de uitbreiding en verdieping van onze internationale relaties wij steeds meer in staat worden gesteld richting te geven aan onze nationale ontwikkeling als ook om onze economie te ontwikkelen in het licht van onze huidige en toekomstige behoeften. "Als jonge natie hebben wij al ferme stappen gezet op het wereldpodium." Hierdoor zullen wij ons geleidelijk aan ontwikkelen naar de hoognodige differentiatie van onze economische structuur ter realisatie van evenwichtige maatschappelijke groei, stelt het staatshoofd.

Over de officiele overdracht van de Afobakka-stuwdam, zegt hij dat delen van het volk dit moment met heimwee en weemoed hebben beleefd. Hij heeft eenieder opgeroepen om samen te werken om onze energievoorziening te optimaliseren alsook om "onze bauxiet-en aluinaarde industrie, voornamelijk in West-Suriname, nieuw en modern leven in te blazen."
Advertenties