Frangie: Rust en voorspelbaarheid belangrijk
02 Jan 2020, 02:48
foto
Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging.


Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), staat stil bij de uitdagingen die 2020 met zich zal meebrengen. De verkiezingen voor de nieuwe samenstelling van De Nationale Assemblee zullen centraal staan dit jaar. De bankier spreekt in gesprek met Starnieuws de hoop uit dat in dit nieuwe jaar ratio de boventoon zal voeren. Hij hoopt dat de aanloop en dag van verkiezingen alles rustig zullen verlopen. 

Financiële markten hebben behoefte aan rust en voorspelbaarheid. Deze hebben een goed effect op de economie en een van de meest belangrijke ankers, de wisselkoers. De SBV zal in nauw overleg met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie van Financiën de economische risico’s zichtbaar maken en deze verkleinen binnen haar mandaat.
 
"Uiteraard zullen wij als banken de uitdagingen die gepaard gaan met de risico's goed monitoren en waar nodig ons intern dienen voor te bereiden om de eigen bank en het financiële systeem gezond te houden. Naast de verkiezingen zullen we als banken ook focussen op een aantal andere mijlpalen en uitdagingen. Onder andere het kredietbureau waar wij de kick-off in 2019 voor gedaan hebben, daar zal de pilot in het eerste kwartaal 2020 van start gaan. De Nationale Risico Analyse (NRA) die momenteel gaande is - waar de banken alle ondersteuning aan geven - geniet hoge prioriteit", zegt Frangie. 

De banken participeren met meer dan dertig personen in de NRA en samen met voorzitter Jennifer van Dijk-Silos zullen zij zeker in 2020 nauwgezetter dan in 2019 samenwerken. Gepaard gaande met de NRA zijn de banken druk doende samen met het bedrijfsleven, de consumentenvertegenwoordigers, BNets, CBvS en de overheid aan het analyseren op welke wijze wij het giraal betalingsverkeer voor de consument effectiever kunnen inrichten, zegt de SBV-voorzitter. In 2020 moeten alle banken zijn overgestapt conform de wet op de Jaarrekening op IFRS. Knowledge sharing en de impact van IFRS op de financiële positie van banken zullen een van de aandachtspunten zijn voor de banken. 
 
"Concluderend kan gesteld worden dat het economisch een uitdagend jaar zal worden voor banken, mede vanwege de verkiezingen. Intern hebben de banken ook veel te doen om het systeem op een hoger niveau te krijgen. Maar als wij zoals de afgelopen jaren wederom intensief als banken zullen samenwerken alsook de communicatie met de samenleving open en transparant houden, verwachten wij dat ondanks de vele uitdagingen wij er als geheel goed doorheen kunnen komen," laat Frangie optekenen. 
 
Advertenties