VHP-topman Santokhi: In 2020 historische omwenteling
01 Jan 2020, 04:48
foto
VHP-leider Chan Santokhi


2019 én 2020 zullen door historici in vele opzichten beoordeeld worden als markant, bepalend en historisch. "Terugkijkend op het afgelopen jaar moet ik met spijt vaststellen dat veel ontwikkelingen grotendeels negatief zijn ervaren. Met desastreuze gevolgen voor de bevolking, de economie en het imago van ons land internationaal en regionaal. De gewone man en vrouw voelen dat in hun portemonnee, leven in angst voor hun veiligheid en omgeving, maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen, worden de dupe van ongebreidelde corruptie en zien de schulden zwaarder worden. Het vertrouwen is danig aangetast." Zo beschrijft VHP-voorzitter Chan Santokhi desgevraagd de situatie in het land tegenover Starnieuws. 

Vooruitblikkend op 2020, dat in politieke zin een historische omwenteling moet veroorzaken, is de hoop dat door integer, daadkrachtig en professioneel bestuur de economie weer op het rechte pad gebracht kan worden, dat de levensstandaard van de Surinamers, met name de jeugd, verbeterd kan worden en dat mondiaal Suriname wordt gerespecteerd wordt als een echte democratie en rechtsstaat, zegt de politicus. 

Het is aan het Surinaamse volk om op 25 mei 2020, middels zijn fundamenteel stemrecht, de toekomst van de Republiek Suriname te bepalen. De uitslag van de verkiezingen zal een duidelijk en definitief signaal moeten geven of men het huidige beleid gecontinueerd wil zien (dat zal leiden tot een dramatische crisis), of dat men kiest voor verandering ten goede. In het besef dat puinruimen een pijnlijk proces naar herstel en groei zal inhouden.

2019 heeft volgens Santokhi het volgende laten zien:
1. Continuering van een financieel-monetair beleid dat per saldo het Surinaamse volk en de Surinaamse economie oneigenlijk belast en bezwaart, en daarmee armer en onzeker maakt.
2. Een financieringsbeleid van de zittende regering dat zelf geen inkomen genereert door de productie en export te stimuleren, maar door, op een niet-transparante en onverantwoordelijke manier, duur kapitaal leent. Het gevaar van een daadwerkelijke schuldencrisis in de komende jaren wordt door de zittende regering als een vooruitgeschoven probleem beschouwd.
3. Een toenemende gat in de overheidsbegroting, dat niet structureel wordt aangepakt, door het verruimen van overheidsinkomsten en het reduceren van kosten. 
4. Een verdieping van de politisering van het overheidsapparaat, gepaard gaande met verdergaande marginalisering van overheidsinstituten is in 2019 voortgegaan.
5. Het is weer bevestigd dat regeringen waarin de NDP een dominante rol speelt telkenmale resulteert in een bestuurlijke en politieke crisis, corruptie en wanbestuur. Dat was het geval in 1997 (regering Wijdenbosch), 2010 (regering Bouterse) en wederom in 2015 (regering Bouterse).
6. Triest is dat ons imago regionaal en internationaal door illegale drugstransporten, andere criminele activiteiten en politiek gedrag van prominente regeerders ernstig, op een negatieve manier, is aangetast.
7. Ik constateer ook een verdere degeneratie van sociale diensten die de samenleving vanwege de regering aangeboden moeten worden, zoals onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid.
8. Aan de positieve zijde zien we dat ondanks pogingen van regeringszijde en anderen de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aan te tasten faliekant is mislukt.
9. Positief is ook te noemen dat een einde (vooralsnog) is gekomen aan het proces rondom de 8 december moorden. De schuldigen zijn, op grond van bewijslast, berecht en dat brengt gedeeltelijke genoegdoening. Dit brengt, nationaal en internationaal, vertrouwen terug on ons rechtssysteem.
10. Ik constateer in 2019 ook een toenemend besef onder de Surinaamse bevolking dat het zo niet verder kan. Er is meer maatschappelijk engagement en actie georiënteerdheid.
11. Ik ben ook blij te constateren dat waarvoor de VHP decennialang heeft gestreden nu ook realiteit wordt, een groeiende partij die appelleert naar alle Surinamers. Onze partij is gegroeid tot een nationale beweging. De Orange Movement is een groeiende beweging.
12. Als partij zijn we zeer tevreden dat we onze 70e verjaardag massaal hebben gevierd met de presentatie van de nieuwe VHP, met nieuw elan, nationaal en breed gedragen. We hebben onze verdiensten gepresenteerd in het boek 70 jaar VHP en we hebben op een nationale conferentie de nieuwe Verbroederingspolitiek gepresenteerd. Die vernieuwing trekken we nu door met de presentatie van aspirant DNA-leden in alle districten.

Vooruitblik 2020
Vooruitblikkend op het nieuwe jaar, het begin van het derde decennium van deze eeuw, ben ik positief en optimistisch gestemd, zegt de VHP-voorzitter. Ik besef, net als vele anderen, dat we een politieke en economische situatie hebben dat dringend veranderd moet worden. Het kan zo niet doorgaan!
1. 2020 moet voor de samenleving, de politieke partijen, religieuze organisaties, NGO’s, de vakbeweging, het bedrijfsleven, een jaar van bezinning en hernieuwde elan worden. De teruggang moet gestopt worden en de potentie die we allen zien voor dit land moet ontwikkeld worden. Dit kan alleen gebeuren door als Srananmans gezamenlijk en in eenheid te werken aan 'wi mu seti kondre bun'.
2. De verkiezingen van 25 mei 2020 leggen een historische plicht op elke Surinamer om mee te helpen de achteruitgang te stoppen en een duidelijk mandaat te geven aan die partijen die in staat zijn het land te ontwikkelen op een wijze waarbij elke Suriname betrokken wordt en gezamenlijk de vruchten geplukt kunnen worden.
3. Met zijn allen moeten we er op toezien dat de verkiezingen van 25 mei a.s. op een professionele, correcte en tijdige manier worden georganiseerd en uitgevoerd, zonder welke partij dan ook te bevoordelen. Met zijn allen zullen we het proces voor eerlijke en transparante  verkiezingen moeten bewaken. Het belang voor velen (prominenten en politieke partijen) van deze verkiezingen is groot.
4. Ik ben content dat de VHP, indachtig haar verantwoordelijkheid en belofte aan het Surinaamse volk, reeds is begonnen te onderzoeken en op paper te zetten een wederopbouw plan dat moet leiden tot herstel, groei en uiteindelijke duurzame ontwikkeling.
5. Plannen die bruikbaar zullen zijn wanneer het Surinaamse volk de VHP voldoende mandaat geeft regeringsverantwoordelijkheid te dragen, maar ook bruikbaar voor welke toekomstige regering dan ook.
6. Ik verwacht voor welke toekomstige regering dan ook, een zware taak de economie weer op het juiste spoor te krijgen met doortastende maatregelen en tegelijkertijd het leven van de bevolking effectief te helpen verbeteren. Het zal niet makkelijk zijn en de VHP is bereid mede deze belangrijke taak te helpen dragen, in samenwerking en met ondersteuning van eenieder die gelijkgericht denkt en bereid is daarnaar te handelen.

"Afsluitend, 2019 heeft ons belangrijke lessen geleerd, deels van hoe het niet moet en anderzijds gaf het inspiratie de moed niet te verliezen. Weglopen of opgeven is geen optie. Ik kijk met goede hoop uit naar 2020, waarvan een groot deel verbonden zal zijn aan de verkiezingen en de formatie van een nieuw vertrouwenwekkend regeerteam. Ik roep elke Surinamer op de historische plicht niet te verzaken. Ga naar de stembus op 25 mei en stem met uw hart en hoofd voor een beter Suriname voor uzelf en uw kinderen," zegt de VHP-voorzitter. 
Advertenties