Dalende economie zorgt voor minder budget voor reclame
04 Jan 2020, 02:47
foto
Mitchel Diran, managing director van TRAD NV.


Vergeleken met voorgaande jaren, heeft de reclamebranche in de afgelopen periode veel meer technische creativiteit laten zien. “Tegenwoordig kan je met een LED-bord veel meer boodschap uitbrengen dan alleen maar met een static printed billboard. Meerdere klanten kunnen op één LED-bord staan, de kosten per reclame-uiting worden daarmee ook minder: in plaats van één klant op één printed billboard kun je er nu meerdere hebben”, geeft Mitchel Diran één van de belangrijkste ontwikkelingen in de reclamebranche aan. 

Diran is managing director van TRAD NV (Thea Rubenstein Advertising), een bedrijf dat sinds 1978 bestaat en daarmee het oudste nog actieve advertentie- en reclamebureau in Suriname is. Hij zegt dat de teruglopende economie maakt dat klanten minder budget hebben om reclame-uitingen te doen. Die trend is sinds 2016 te merken. De stijging van de wisselkoers maakt een organisatorische planning ook moeilijk. Investeringen moeten nu stapvoets gebeuren, terwijl dat vroeger gewoon nog in één keer kon. “Met heel weinig budget proberen wij de klant toch tegemoet te komen en waar nodig te adviseren”, zegt de TRAD-directeur. 

De teruglopende economie is een belangrijke reden waarom het bedrijf niet als zodanig hoogtepunten ziet in 2019. Als organisatie heeft de leiding het veel belangrijker gevonden om een duurzame relatie te onderhouden met bestaande klanten en relaties op te bouwen met nieuwe. “Zo zijn we ook bezig klanten buiten Suriname te werven en dat is ons gelukt. We hebben heel veel klanten gehad die ons via andere klanten hebben aanbevolen. Het is altijd prettig om te horen hoe men TRAD NV heeft gevonden”, glimlacht Diran.

Digital marketing is de toekomst
Het inmiddels 41 jaar oude bedrijf gaat de toekomst vol vertrouwen tegemoet, economische teruggang of niet. Het gaat de bedrijfsactiviteiten differentiëren en meerdere wegen creëren om te kunnen verdienen. Ook in 2020 zal het bedrijf de vertrouwelijke relaties met klanten, medewerkers en alle mediahuizen in Suriname opbouwen. 

“Anderzijds gaan we ons ook meer verdiepen in digital marketing, want dat is de toekomst”, zegt Diran. Hij stelt dat de technologie over tien jaar veel zal overnemen en noemt daarbij High speeds internet marketing, Social Media & Digital Marketing. “Dit zijn zaken waar wij ons ook meer op gaan focussen. Want bedenk: eigenlijk kan je alleen met je smart Phone de hele wereld rondreizen. Zoveel mogelijkheden heeft technologie gecreëerd.”

Diran geeft als boodschap mee dat we minder moeten dromen in het land. “Alleen mensen die slapen, dromen. Wij van TRAD NV slapen niet. Wij blijven werken en doen wat goed is voor de organisatie, voor de klant en voor de totale samenleving. Wij blijven de ontwikkelingen volgen in en buiten Suriname. Nu we nog jong zijn en de energie nog hebben, moeten we heel hard werken voor een bright future”, stelt de TRAD-directeur.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April