Castelen: Slecht jaar voor financiën en economie
31 Dec 2019, 18:53
foto
Guno Castelen, voorzitter van de SPA.


"2019 is een slecht jaar geweest op het gebied van de financiën en economie. Het is er één geweest van leenzucht van de overheid, de koers die maar niet onder controle kon worden gehouden. De zware overheidsbemoeienis in de banksector met als directe voortvloeisel corruptie-perikelen rond de Surinaamse Postspaarbank. Een slechte deal over het stuwdam.  Een rechtszaak van aandeelhouders van de Hakrinbank tegen de bank en de grootaandeelhouder de Staat Suriname." Dit zegt Guno Castelen, voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), na evaluatie van 2019, op een vraag van Starnieuws. 

"We merkten dat in 2019 het toerisme een recordaantal van 500.000 personen gehaald heeft wat zeker bijgedragen heeft om erger te voorkomen op financieel-monetair gebied. De overheid sukkelt met het voldoen aan haar lokale financiële verplichtingen met als gevolg dat veel bedrijven en dienstverleners in problemen zijn gekomen. Hierdoor grijpt de armoede maar om zich heen grijpt en de afhankelijkheid van pakketten maar steeds toeneemt en een cultuur van patronage ernstige vormen aanneemt. We zullen in 2020 en daarna de kleine en middelgrote ondernemingen moeten ondersteunen in hun ontwikkeling omdat ze de ruggengraat vormen voor de grote industrieën," benadrukt de politicus. 

Een ander neveneffect waar Castelen bij stilstaat, is de toename van jeugdcriminaliteit vanwege het gebrek aan perspectief en werkgelegenheid voor jongeren. "Dit brengt ons op het stuk van de druk waaronder de veiligheid in ons land komt te staan. De frustraties blijken niet alleen uit de jeugdcriminaliteit maar ook de suïcide gevallen nationaal en de verkeerscriminaliteit. Kortom op het stuk van preventief beleid vanuit de overheid en samenleving is er tekortgeschoten."
 
Over de rechtspraak zijn er verbeteringen waargenomen, constateert de SPA-voorzitter. De reorganisatie en versterking van de rechtspraak is niet onopgemerkt gebleven en waarschijnlijk zullen de vruchten in 2020 zichtbaarder zijn. "In ieder geval hebben we mogen ervaren dat er sprake is van een onafhankelijke rechterlijke macht met de vonnissen in het 8 decemberproces. De SPA kijkt verder uit naar de verdere ontwikkelingen rond dit proces waaronder valt de executie van de vonnissen en de manier waarop wij als samenleving zullen omgaan hiermee. Jammer dat het staatshoofd dit moment niet heeft aangegrepen om het proces van erkenning, waarheid, verzoening en vergeving in te luiden zodat het proces van eenwording en natievorming kon aanvangen. Maar goed, de president heeft de burger in de persoon van zichzelf voorrang gegeven om gebruik te maken van zijn rechtsmiddelen. Het eigenbelang heeft in deze dus voorrang gehad op het nationaal belang," is de conclusie van SPA. 

"Terwijl wij de dames van de Krijgsraad en de auditeur-militair complimenteren voor het door hun verzette werk, moet de SPA wel stellen dat de uitspraken rond de corruptieschandalen in het afgelopen jaar erg teleurstellend zijn. Dan gaat het meer om het gevoel dat mensen nog kunnen wegkomen met geen of nauwelijks straf voor het benadelen van de gemeenschap voor miljoenen terwijl er in andere landen daarvoor zelfs de doodstraf wordt uitgesproken. Voor de komende tijd zal Surinamer zich moeten versterken met forensische accountants om dergelijke fraudezaken goed te onderzoeken om de feiten voor de vervolging en de rechters goed en zuiver bloot te leggen."

Over de productie zegt Castelen dat niet alleen de arbeidsplaatsen afnemen maar ook dat een groot deel van de nog bestaande arbeidsplaatsen wordt ingevuld door buitenlanders wat de Surinaamse burger nog kansarmer maakt en de prijs voor arbeid verder onder druk brengt. "We hebben gemerkt dat het ministerie van Arbeid een groot aantal arbeidswetten of heeft gewijzigd of nieuwe wetten gemaakt zoals bescherming van het gezin tegen arbeid. Wat hierbij opvalt is de slechte voorlichting waardoor niet eenieder bekend is met de wijzigingen."

De natuurlijke hulpbronnen moeten voor de natie worden ontwikkeld, echter profiteert een beperkte groep daarvan en dat door de non transparantie en de miskenning van de grondenrechten hebben geleid tot eruptie in vooral de goudsector waarbij levens te betreuren waren. Een oproep tot meer transparantie en goed bestuur bij de toekenning van welke hulpbron dan ook is daarom een noodzaak voor 2020. Niet alleen concessies maar ook gewoon landbouwgrond en bouwgrond of huizen dienen nationaal open te staan voor eenieder die voldoet aan de daarvoor vooraf gestelde voorwaarden, benadrukt de partijvoorzitter. 

De perikelen rond de gezondheidssector zijn bekend. Het beleid hierover is niet geruststellend. "Misschien deels vanwege gebrek aan middelen. 2020 moet er beleid in samenspraak met de actoren in de sector leiden tot verbetering. Op onderwijsgebied heeft SPA geen uitschieters geregistreerd. Terwijl voor een goede take off van de economie de technologische ontwikkeling en de ontwikkelingen over de industriële revolutie een vereiste is in de onderwijs curricula. Willen we normbesef en moraal verbeteren en de geconstateerde decadentie in de samenleving tegengaan is naast nationale bewustwordingscampagnes, waar de media een heel belangrijke rol in zal moeten vervullen, ons onderwijs het meest aangewezen instrument."

"Een pluimpje verdient de sportwereld zowel wat betreft de individuele sporters als de groepssporten. Zonder anderen te kort te doen feliciteert de SPA de samenleving met de prestaties van Bigi Boy (Rozenstruik) en 'Natio' ons nationaal voetbalteam. We hopen dat in 2020 deze successen kunnen worden uitgebouwd."

Geen goede beurt
De wetgevende macht heeft in het algemeen geen goede beurt gemaakt in 2019. Allerlei volksonvriendelijke wetten waaronder de wet op het schuldenplafond zijn doorgedrukt. Ook met de opstelling en motivering is er weinig rekening gehouden met wat het volk als juist ziet of ervaart. "Het simpele uitgangspunt van wij hebben de meerderheid is geen promotie van de democratie waarbij als uitgangspunt geldt dat ook naar de stem van de minderheid geluisterd moet worden en dat argumenten, redelijkheid en billijkheid ook leidraad moeten zijn."

"Het afgelopen jaar, neen de afgelopen bestuursperiode van deze regering kenmerkte zich door slecht bestuur, nepotisme, verkeerde keuzen, - prioriteitstelling en corruptie. Er zijn ook wel goede dingen gedaan voornamelijk op het gebied van infrastructuur. De armoede is toegenomen en mensen zijn kansarmer geworden. Het bedrijfsleven is onder druk komen te staan". De SPA voorziet in het komende jaar een grote dreiging van devaluatie (ontwaarding) van de SRD. Daarnaast zal de aflossingsdruk op de samenleving rusten wat de armoede alleen maar verder zal opstuwen. De spanning tussen overheid enerzijds en burgerij anderzijds te weten vakbeweging, bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld zal stijgen bij het onderwerp van de belastingen.

Hoop
"De SPA zal nationaal meedoen aan de verkiezingen en roept eenieder op haar stem uit te brengen op deze partij omdat wij zijn voor een productief Suriname die zorgt voor zijn burgers vooral de kansarmen en de mensen met een beperking. De SPA gaat voor goed onderwijs en perspectief voor jongeren. De SPA  gaat voor genderevenwicht en kansen creëren en versterking voor vrouwen en andere kansarmen in de samenleving. Naast de ontwikkeling van het grootindustrie gaat de partij voor stimulering van het klein en middelgroot ondernemerschap. Het buitenlands beleid zal worden afgestemd om de behoeften van het Surinaamse volk te dienen en op een evenwichtige ontwikkeling van de wereldgemeenschap waarbij de rechten van de mens centraal staan en het principe van non-interventie worden geheiligd. 

De SPA gaat voor natievorming boven etnische politiekvoering welke zij archaïsch en achterhaald vindt. Wij kunnen na God ons lot zelf bepalen als land en volk door bestuurders met liefde voor u en voor het land aan het stuur te plaatsen. 2020 wordt een zwaar jaar met uitdagingen voor ons allen zowel individueel als in onze diverse functies en sociaal maatschappelijke kringen. De SPA wenst daarom aan alle Surinamers geen een uitgezonderd een gezond voorspoedig en behoedzaam 2020 toe. Moge de Almachtige ons leiden en bijstaan," besluit Castelen. 
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April