DOE-voorzitter: 2019 geen gemakkelijk jaar geweest
31 Dec 2019, 16:58
foto
Steven Alfaisi, voorzitter van DOE.


"Naast het positieve op sportgebied en de betoonde onwankelbaarheid van de rechterlijke macht, is 2019 niet een gemakkelijk jaar geweest voor ons als Surinamers in sociaal-maatschappelijk en economisch opzicht. We zagen onder andere: verhoogde vernietiging van ons milieu en vergiftiging van lokale bewoners door ongebreidelde en ongeorganiseerde goudwinning, aanvallen op de rechterlijke macht, structureel misbruik van de parlementaire meerderheid door de coalitie zoals: het doordrukken van de wetten: aanpassing Wet Brokopondo Overeenkomst, Wet op de Staatsschuld, Kieswetgeving en doordrukken van opeenvolgende leningen". Zo blikt Steven Alfaisi, voorzitter van DOE, terug op het haast afgelopen jaar. 

"Ook het promoten van voedselpakketten als oplossing van het armoede-probleem, de debacle van de BAZO- zorgverzekering, de onverklaarbare US$ 40 miljoen aan 'Bouterse-dollars' als remedie tegen de vreemde valuta koersstijging, uitglijpartijen van religieus-politieke leiders, toename van zelfmoordgevallen onder jongeren en toename verkeerscriminaliteit is ons niet bespaard gebleven," vervolgt Alfaisi. Een duidelijk politiek-maatschappelijk afglijden waar egoïsme, individueel, groeps-  en partijbelang de boventoon voeren in plaats van het algemeen belang. Weinigen die zich hiervan iets aantrekken, meent hij. Een 'anomi' en 'neks no fout' houding. 

De toekomst van Suriname ziet er op dit moment volgens de politicus er niet rooskleurig uit. Een duidelijke koers naar moreel verval en een machtsstaat zoals Venezuela en andere soortgelijke pseudo-democratieën. "Maar we kunnen niet blijven treuren, moedeloos worden en bij de pakken gaan neerzitten. We moeten hieraan een halt toeroepen en het geheel ombuigen naar het positieve. Als samenleving moeten we alles DOEn wat nodig is om de toekomst van vooral de huidige en volgende generaties te garanderen," zegt Alfaisi aan Starnieuws. 

Het jaar 2020, met de komende verkiezingen biedt ons daartoe de mogelijkheid, vindt de DOE-voorzitter. Het is daadwerkelijk zo dat Suriname heel veel potentie heeft in menselijke en natuurlijke hulpbronnen (getuige de interesse van de wereld in onze goud- en potentiële olie-voorraden) voor duurzame ontwikkeling van zijn bevolking. "Er is evenwel geen tijd te verliezen aan onvolwassenheid, eigen belang, etnisch- en religieus- of politiek-hokjesdenken, corruptie en ego’s. Hierbij is het noodzakelijk dat alle progressieve en positieve krachten worden gebundeld binnen en buiten de politiek. We moeten samen dit land beter maken. Maar dit gaat pas gebeuren als we de juiste leiders zetten aan het stuur. Dan praat ik niet slechts over  politici, maar onder meer ook over individuen, gezinnen, NGO’s, bedrijven, vakbonden, werkgeversorganisaties en vakverenigingen etc". 

DOE is bezig uit te kijken naar volwassen partners. Het is evenwel belangrijk dat de samenleving, als die verandering wil, iets meer moet gaan DOEn de komende periode dan tot nu toe het geval is geweest. Vanuit Facebook of via de media door middel van artikelen of statements kritiek leveren of bezorgdheid uiten en wat zwakke protestacties, zijn niet adequaat gebleken voor wijziging van de huidige koers door de huidige regeerders. Als bewuste deel van de gemeenschap moeten zij die niet actief meedoen aan de politiek, niet zitten wachten op veranderingen die eventueel door anderen moeten worden gebracht. 

Alfaisi roept de samenleving op om progressieve politieke partijen met goede programma’s of stabiele en integere politici te ondersteunen met 'brainpower', financiële of andersoortige middelen. De verandering moet vanuit de samenleving komen, zegt de politicus. "Ik kijk dus uit naar de bijdrage van de samenleving in de komende periode. 26 mei 2020 klagen zal helemaal geen zin hebben. Ik geloof dat als we onder meer dit DOEn, het goed komt met Suriname en dat het land zal excelleren en welvarend zal worden, vanwege de juiste inzet van onze menselijke en natuurlijke hulpbronnen. Dat uiteindelijk pure liefde zal overwinnen over het valse en over leugens en bedrog. Dat het volk uiteindelijk de juiste leiders zal kiezen, niet op basis van populariteit, vlagvertoon of loze beloftes. Laten we op 1 januari 2020 een start hiermee maken door, gewoon te DOEn wat nodig en goed is," benadrukt Alfaisi. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April