DA'91-voorzitter: Ommekeer in beleid na 25 mei 2020
31 Dec 2019, 06:38
foto
Angelic del Castilho,


Het jaar 2020 is het verkiezingsjaar en dat maakt het tot een heel bijzonder jaar. Wij verwachten dan ook een ommekeer van beleid en vooruitzichten na 25 mei 2020. Voor DA’91 is het belangrijk dat Suriname al de oude hebi's van corruptie, onrecht, armoede en slecht leiderschap achter zich laat. Dat is aan de basis van de vormgeving van onze nieuwe republiek. Belangrijk is daarbij goed bestuur, een sterke democratische  beleving, rechtszekerheid en veiligheid, zegt Angelic del Castilho, voorzitter van DA'91, aan Starnieuws over haar verwachtingen voor het komende jaar.

"Wij worden nu geconfronteerd met een steeds groeiende schuldenlast zowel nationaal als internationaal. Een schuldenlast die al ver boven onze terugbetaalcapaciteit zit. Wij verwachten dat het verwachte groeipercentage voor 'geavanceerde economieën' (Europa en VSA) zal dalen onder de 2% in 2020. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft voor een vertraging gezorgd in de groei van de wereldeconomie en ook onzekerheid gebracht. Gelukkig lijkt het erop dat er spoedig een verbetering komt tussen de twee grootmachten. Ook zal de Brexit een invloed hebben op de outlook voor 2020. Als Suriname, dat bijzonder kwetsbaar is vanwege de eenzijdige economie, goud en olie en een steeds onvoorspelbaarder beleidsklimaat, zien wij ook geen groei van de economie die hoger zal zijn dan rond de 2%. Jammer is het dat we moeten constateren dat wij een verloren decennium hebben gehad voor wat betreft de omschakeling van de klassieke economie naar een moderne. Daarnaast wordt er weinig vooruitgang geboekt bij de uitvoering van dringend noodzakelijke begrotingshervormingen en de begrotingssituatie zal waarschijnlijk het komende jaar blijven verzwakken. En er is meer nodig om de geloofwaardigheid van het monetaire kader te versterken. De banksector wordt geconfronteerd met belangrijke neerwaartse risico's en er zijn hiaten in het toezicht- en afwikkelingskader van de Centrale Bank."

DA'91 voorziet geen significante omkering van het economische beleid. De afhankelijkheid van China zal toenemen door nog meer leningen. Wij zien wel een verandering komen in de leiding van het land, waarin DA’91 een rol zal spelen. De vervanging van dit bestuur zal kansen creëren voor investeringen zowel binnenlands als buitenlands. Dit verwachten wij na 25 mei 2020, zegt Del Castilho. 
 
De verwachting is dus dat de huidige regering op dezelfde voet zal voortgaan als in de afgelopen negen jaren; mede met ontkenning van de daadwerkelijke feiten. "Dit betekent dat wij als land geen herstel zullen zien van de relatie met Nederland, dat wij steeds afhankelijker gemaakt zullen worden van China. Ons imago internationaal zal in de komende vijf maanden getekend blijven door de ondersteuning van repressieve regimes in de wereld en in het bijzonder in de regio. Dit indiceert ook dat er geen effectieve aanpak van de drugsdoorvoer via ons land verwacht hoeft te worden gezien het ontbreken van de noodzakelijke vertrouwensbasis met internationale instanties die daarbij van essentieel belang zijn. De grootste drugstransporten zijn richting Europa en lopen via Nederland. Voor succesvolle bestrijding is een goede volwassen relatie met Nederland van essentieel belang."

Een nieuwe regering zal geconfronteerd worden met ontzettende uitdagingen bij haar aantreden, stelt de voorzitter van DA'91. Het worden zware maanden, maar een regering met - DA’91 daarin - zal onmiddellijk overgaan tot het aanpakken van het leningenvraagstuk. 

Met betrekking tot de gezondheidszorg en het onderwijs is het de verwachting dat het in de komende 6 maanden niet zal veranderen, omdat de BAZO structureel verkeerd is ingericht, merkt Del Castilho op. Ook de slagingspercentages zullen dus niet positief veranderen. "Wij verwachten dat de grote problemen in ons milieu niet aangepakt zullen worden. Er is geen serieus beleid en dat wordt bevestigd met het steeds aangroeien van o.a. skalians en toenemende kwikvervuiling. Hoewel wij verwachten dat er meer baantjes bij de overheid zullen worden aangeboden in ruil voor een stem, verwachten wij niet dat de werkgelegenheid voor onze jong afgestudeerden en schoolverlaters serieus zal worden aangepakt. En het seniorenbeleid zal pas na een regeringswisseling daadwerkelijk serieuze aandacht genieten. De armoede zal nog meer ingezet worden om de burgers hun afhankelijkheid van het pakket te doen toenemen en het geloof in zichzelf en zelfredzaamheid te ontnemen.  

Al met al de verwachting is dat er de komende vijf maanden vanuit regeringskringen met monopolisering van de staatsmedia veel misleidende informatie en handelingen naar de gemeenschap gepleegd zullen worden. Wij verwachten meer spanning bij de verkiezingscampagnes en een daadwerkelijke strijd van het kapitaal en criminele netwerken om zich vast te bijten in de staatsmacht."
 
DA'91 verwacht dat het volk, gebruikmakend van zijn democratische rechten op 25 mei in grote aantallen "zal kiezen voor het herwinnen van onze waardigheid en zelfrespect. Wij bevinden ons op een cruciaal kruispunt voor de ontwikkelingsrichting van ons land. DA’91 verwacht dat wij goed in staat zullen zijn onze kiezers bekend en bewust te maken van de onbetaalbare waarden die wij als partij vertegenwoordigen: geloofwaardigheid en kredietwaardigheid. Waarden die aan de basis staan voor een daadwerkelijk nieuw en fris begin van ons land na 25 mei 2020. En wij verwachten dan ook dat ons volk voor kwaliteitsleiderschap zal kiezen, leiderschap dat anders is, niet op dominantie van de een over de ander, niet gehinderd wordt door misplaatste inferieuriteits/superieuriteits complexen, de democratie interpreteert zoals het hoort dat elkeen zijn mening gerespecteerd moet worden en meegeteld moet worden en niet de dictatuur van de meerderheid. Leiderschap dat de transformatie van onze samenleving naar een moderne, veilige en eerlijke gemeenschap succesvol kan leiden. 

In het afsluiten van 2019 moeten wij dankbaar zijn en waardering tonen voor al hetgeen wij bereikt hebben, en tegelijkertijd moeten wij verwachten dat wij het komende jaar de strijd zullen moeten voortzetten voor de instandhouding en verdieping van onze vrijheid, voor het doorbreken van onze armoede en voor goed bestuur. Onze betere dagen zijn in het verschiet!", stelt Del Castilho. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April