Veaps omschrijft 2019 als woelig jaar met kansen en hoop
31 Dec 2019, 13:41
foto
De stopzetting van de export van verse sopropo heeft de exporteurs in de tweede helft van het jaar zware kopzorgen gegeven.


Een jaar van inzet, hervorming, samenwerking, uitdagingen, teleurstellingen, woelig, maar met kansen en hoop. Zo omschrijft de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (Veaps) het jaar 2019. Met een nieuw bestuur in april was de grootste uitdaging het veiligstellen van de export van verse groenten en fruit naar de Europese Unie (EU). De nieuwe EU-regelgeving is dit jaar van kracht geworden, waardoor de export van verse sopropo effectief is stopgezet. Andere verse groenten en fruit moeten gekeurd en voorzien zijn van een fytosanitair certificaat, als deze worden meegenomen naar de EU.

Veaps-leden zijn eind juni naar de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit gegaan om zich te laten informeren over de nieuwe EU-regels. Een maand later is de vergaarde informatie tijdens een lezing gedeeld met de samenleving. Het was op dat moment dat de ernst van de nieuwe regels en de effecten daarvan voor de export van verse agrarische producten en de aanpassingen van het overheidsbeleid duidelijk werden voor het groter publiek. Sindsdien hebben de Veaps en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de handen ineen geslagen bij de discussie en invoering van diverse maatregelen.

Ondanks de inspanningen van de Veaps-leden, de telers en LVV is het voor de vereniging teleurstellend dat Suriname geen vrijstelling heeft kunnen krijgen voor de export van verse sopropo. En dat, ondanks LVV op tijd het technisch dossier Sopropo heeft ingediend bij de EU. Het afwachten is nu op het antwoord op het technisch dossier.

In elk geval hebben de nieuwe EU-maatregelen het bewustzijn en de noodzaak vergroot "dat we moeten werken aan innovatie, efficiëntie en verwerkte producten." Zo zijn enkele exporteurs overgestapt op de export van verwerkte en bevroren sopropo. De Veaps kondigt aan dat andere producten binnenkort zullen volgen. "Deze ontwikkeling biedt hoop en kansen om een bredere markt te bedienen met producten met een langere houdbaarheid die ook meer opbrengsten genereren."


Een zware klap in 2019 was de overeenkomst die de overheid in 2018 heeft gesloten met de Israëlische LR group voor de opzet van een Agrarische Industrie Park. De overheid komt in met een staatsgarantie voor een lening van zo'n 60 miljoen euro ter financiering van de activiteiten zoals vastgelegd in de overeenkomst met de LR Group inclusief de opzet van mega staatsbedrijven. De Veaps heeft onomwonden haar misnoegen publiekelijk kenbaar gemaakt over de overeenkomst. De daarop volgende discussies over de LR Group hebben woelige momenten gekend in 2019.

De vereniging zegt dat zij zich maximaal heeft ingezet voor behoud van onze exportmarkt, zodat de ontwikkeling van de agrarische sector zich verder kan voortzetten. Met de intrede van een nieuw decennium hoopt de Veaps dat we een markante sprong kunnen maken in 2020 in de ontwikkeling van de agrarische sector. "De uitdagingen zijn groot, maar overbrugbaar als alle relevante stakeholders dezelfde visie delen en in harmonie samenwerken."

Het creëren van kredietfaciliteiten voor agrarische ondernemers tegen gunstige en betaalbare rentes en het behoud van de huidige exportmarkt voor de bestaande gewassen en het creëren van nieuwe afzetmarkten voor verse en verwerkte agrarische producten ziet de Veaps als de uitdagingen voor het nieuwe jaar. Versterking van het primair landbouwonderwijs in stad, district en het binnenland, het opzetten van een technisch agrarische en levensmiddelen centrum, de invoering van een agrarisch ruimtelijke ordeningsbeleid en het beschikbaar stellen van grond voor de agrarische productie zijn wenselijkheden die de vereniging in 2020 graag gerealiseerd ziet. Of dat er in elk geval een gedegen voorbereiding daartoe op gang komt.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April