Kustvisserij gaat uitdagingen niet uit de weg
30 Dec 2019, 04:44
foto
Boten van de kustvissers liggen aangemeerd. De kustvisserij heeft veel uitdagingen gehad in 2019.


De kustvisserij heeft in 2019 veel uitdagingen gehad. De grootste uitdaging was het slechte vergunningenbeleid voor deze categorie visserij. Daarbij kwam nog bij kijken externe factoren als klimaatsverandering waardoor de vissers onder andere te maken krijgen met toenemende sarragasum (zeewier) voor de kust. Ze ervaren ook steeds sterkere winden en daarmee gepaard gaande onstuimige wateren.

In een terugblik op 2019 wijst het Visserscollectief op de steeds afnemende visvangsten, de lage prijzen voor vis en financiële obstakels (koersstijging en geen toegang tot banken). Het blijkt dat steeds meer vissers genoodzaakt zijn hun bedrijfsactiviteiten te stoppen, omdat zij niet uit de kosten komen en de middelen niet hebben om verder te gaan. Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, zegt aan Starnieuws dat de expeditiekosten voor de boten steeds stijgen door de toenemende prijzen van vistuig, onderhoud, reparatie en levensmiddelen. De kustvissers moeten ook keihard de pompprijs van benzine betalen met alle toegevoegde belastingen, merkt Lall op. Het collectief is nog steeds in overleg met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om na te gaan hoe de Staat deze categorie vissers kan ondersteunen "om de voedselveiligheid en de export van vis te garanderen voor Suriname."

Er is veel te doen geweest met de Chinese trawlers. De komst van de Chinese trawlers was een van de zaken die het Visserscollectief heeft wakker geschud om samen met alle stakeholders te waken over onze visgronden en te voorkomen dat deze onverantwoord worden gebruikt, stelt Lall. Tot op het hoogste niveau in het land is aandacht gevraagd voor de visserij in Suriname.

Het is een jaar geweest waar er veel gesprekken zijn geweest met het ministerie van LVV, waarbij de ordening van de kustvisserij "goed" is besproken. De huidige minister heeft zijn woord gegeven om de sector te verduurzamen, zegt Lall en "er is een aanvang gemaakt met de ordening van het vergunningenbeleid." De kustvissers kijken met belangstelling uit naar de ordening van de diepzeevisserij, waar de uitgegeven vergunningen bijna verdubbeld zijn en de manier van vissen internationaal als niet duurzaam wordt gezien.

In 2019 zijn er ook heel wat momenten geweest die vruchtbare zaken hebben opgeleverd, weet Lall. Zo is er een aanvang gemaakt met de aanpassing en evaluatie van het huidige visserij management plan. Er zijn waardevolle projecten uitgevoerd met de vissers en ngo's waarbij er een 3D kaart van de zeebodem tot stand is gekomen samen met de WWF, de EU en het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer.

Vissers hebben hun kennis vergroot met bijscholingen in onder andere waardeketen management en voedselveiligheid en bycatch reduction. De kustvissers hopen dat het ordeningsproces wordt voorgezet door LVV en dat zij ondersteuning krijgen van de Staat "zodat Surinamers in de eerste plaats mogen genieten van onze hulpbron en wat deze te bieden heeft." In de komende periode zal meer aandacht moeten worden besteed aan de diversificatie van de sector aangezien klimaatsverandering een grote impact zal hebben op het werk van de vissers. Het Visserscollectief zegt er alles aan te doen om de ordening en management van de sector aan te passen om deze te verduurzamen, opdat de bestaanszekerheid voor generaties kan worden gegarandeerd.
Advertenties