Benzinestations verworden tot dranklocaties
30 Dec 2019, 02:47
foto


(Aangeboden)

We zien het, zeker weten, regelmatig dat een parkeerplaats laat 's avonds bij een benzinestation vol staat met auto’s, mensen en niet te vergeten, drank. De topdag is waarschijnlijk zaterdagavond en de troep die achtergelaten wordt spreekt boekdelen. De weg naar huis vervolgen met te veel alcohol in het lijf kan slecht aflopen. 

De teller voor het aantal verkeersdoden is tot nu toe 76. Dat is evenveel als vorig jaar. Hoeveel personen die dit nu lezen hebben onder die 76 iemand gekend, verloren of moeten nog wennen eraan dat die persoon er niet meer is? Zo tegen het eind van het jaar zullen dat weinigen zijn, het leven gaat immers gewoon door. Misschien minder vlot voor die mensen die toch stil staan bij de herinnering aan die mati, die buurvrouw of dat kleinkind, dat er niet meer is. Juist tegen deze periode, waar het leven door velen met een geweldige mooie roze bril wordt bekeken. Maar hoe eindigt uw rit?

Na een leuke avond uit te zijn geweest nog even doorzakken, niet bij een café of bar, maar gewoon bij een benzinestation. Liefst eentje die 24 uur open is. Het gemak dient de mens, bierkeuzes genoeg daarbinnen, eventueel ook nog wat te eten kopen. Nog makkelijker is het wanneer je gewoon uit je auto een doos of koelbox met drank haalt. Het gezelschap dat je ziet in de vroege ochtenduren bij GoW2 vlakbij de ‘Bosjebrug’ bestaat met name uit mannen. Lege bierflessen of wat anders staan uitgestald op het dak van de auto of gewoon ernaast. Gebruik maken van het toilet binnen schijnt niet door iedereen te gebeuren, gewoon buiten wildplassen kan ook. Een urinegeur verwelkomt sporters op weg naar de brug. 

De diverse bloemenbakken die ooit buiten gezet zijn worden als vuilniston gebruikt. Personeel gaat met vuilniszakken gewapend aan de slag om het terrein ogelijk te maken. Deze routine zijn ze immers gewend, men weet dat er veel rotzooi achtergelaten wordt. Heeft de politie nog niet het idee gehad om ook enige controle uit te oefenen op deze gezellige plekken? Hoe zou het zijn als alle autobestuurders die nou wel gewoon staan te babbelen of drinken even een blaastest gaan doen?

Als er niemand in de groep is die nuchter genoeg is om te besluiten dat hij of zij liever achter het stuur gaat dan de eigenlijke autobestuurder, dan is de vraag nog altijd: hoe eindigt hun rit? Indien er jammer genoeg een aanrijding of ongeluk plaatsvindt na die leuke kiek bij die alternatieve bar, dan kan er hersenletsel optreden. Weet ook dat hersenbeschadiging een oorzaak is voor het krijgen van epilepsieaanvallen. Als dat nu direct te merken is wanneer het slachtoffer op de SEH van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is of na maanden, dat laten we nu in het midden. Een zware hersenschudding, een schedelbasisfractuur, vocht of bloed na het trauma in de schedel, dat zijn nu geen zaken waar iemand blij van wordt. De Epilepsie Vereniging Suriname zal ook zeker niet in de handen klappen als iemand vanwege onverstandig gedrag epilepsie krijgt. Waar wij wel blij van worden is wanneer deelnemers aan het verkeer een verantwoordelijk gedrag tonen. En ja, wij willen wel klappen voor al die mensen die elke dag dit steeds weer laten zien in het verkeer. 

De Epilepsie Vereniging Suriname spreekt de hoop uit dat wij het jaar goed afsluiten en weten hoe onze rit eindigt. Veilig! 

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April