Strijd tegen illegaliteit in visserijsector hoog op agenda LVV
27 Dec 2019, 22:37
foto
Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij in vergadering met vertegenwoordigers uit de visserijsector. (Foto: LVV/NII)


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft met vertegenwoordigers uit de visserijsector gesproken over het tegengaan van de illegaliteit in deze sector. Het ministerie ziet gebruik van het Vessel Monitoring System (VMS-systeem) als een belangrijke maatregel voor ordening. Met de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), zijn afspraken voor samenwerking gemaakt. De IMO zal een evaluatiestudie uitvoeren, op basis waarvan acties zullen worden opgesteld.

Toepassing van het VMS-systeem en andere maatregelen moet illegale, ongereguleerde en ongerapporteerde visserij tegengaan. Er zal binnenkort een audit voor verdere certificering plaatsvinden. Volgens LVV heeft de visserijsector en met name de garnalenvangst, potentie om te worden uitgebreid; dit zal zorgen voor een toename van inkomsten en werkgelegenheid.

Het VMS-systeem moet voor ordening zorgen in de illegaliteit en de controle op vaartuigen die buiten hun zone gaan vissen. Parmessar wil boothouders tegemoetkomen door mogelijkheden te creëren, zodat zij alsnog kunnen voldoen aan de nodige eisen. De vertegenwoordigers waren zeer ingenomen met de briefing van de minister en kijken uit naar het vervolggesprek, maandag, met de andere relevante actoren, zegt LVV.

De Seabob-commissie bestaat uit leden van het ministerie van LVV, Heiploeg Suriname NV, Sail, Artisanale visserij, Namoona en de Kustwacht. De Seabob garnaal neemt nu op de internationale markt de 1e plaats in en is de meest gevraagde garnalensoort. De seabob garnalensector levert ook een behoorlijke bijdrage aan de economie van het land en biedt meer dan 1000 arbeidsplaatsen. Er zijn meer dan 20 boten die een werkgebied van groter dan 12 mijl op zee hebben, zegt LVV, via het Nationaal Informatie Instituut.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April