Kilometer lange rij bij Chotelal-cambio op laatste dag
27 Dec 2019, 16:14
foto
Bij de cambio van Chotelall aan de Hendrikstraat is een enorme rij auto's geparkeerd langs de weg. Velen willen op de laatste dag nog US-dollars kopen. (Foto: René Gompers)


In een kilometer lange rij auto's staan mensen te wachten op hun beurt om US$ 300 te kunnen wisselen. De laatste keer voor dit jaar. Chotelal heeft aangekondigd dat het bedrijf vanaf 28 december tot en met 14 januari 2020 gesloten is. Door de drukte ontstaat er steeds een verkeersopstopping aan de Hendrikstraat. De rij vandaag is ver voorbij de benzinepomp. 

Wie nog 'goedkope' dollars wil bemachtigen, heeft de gelegenheid tot 18.00 uur. Mensen die in de rij staan, hopen dat ze nog geholpen kunnen worden voordat de loketten van de cambio's dichtgaan. De afgelopen dagen hebben mensen overnacht aan de Hendrikstraat. Chotelal cambio was met de kerstdagen normaal open. 

Om de twee weken mogen mensen US$ 300 kopen. Dit bedrag is bedoeld om huishuur te kunnen betalen. Maar intussen is het een business geworden, waarbij mensen een handel van gemaakt hebben om dollars op te kopen en deze met winst door te verkopen. President Desi Bouterse waarschuwde mensen om dit project niet te laten mislukken zoals het gegaan is met onder andere de Naschoolse Opvang. 

Ondertussen zijn er drie koersen voor de US-dollar. Bij de meeste cambio's schommelt de koers tussen de SRD 8.20 en 8.50. Bij Chotelal wordt US$ 1 voor SRD 7.85 verkocht. De richtkoers van de Centrale Bank van Suriname is SRD 7.52. Maar tegen deze koers kunnen de meeste mensen geen dollars kopen. Hoe Chotelal aan deviezen komt, is niet duidelijk geworden na vragen aan governor Robert van Trikt van de Centrale Bank. 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March