Geestelijke Virussen bestrijden door Kerstmisgeest
28 Dec 2019, 14:37
foto


In naam van de kerstmisgeest, luister naar de Heilige Geest. Zaai gerechtigheid uit en u zult mijn liefde oogsten … Dan zal Hij komen en gerechtigheid over u laten regenen (Hosea 10:12). Maar doet gij aldus niet, zie, dan zondigt gij tegen de HERE, en gij zult gewaar worden, dat uw zonde u vinden zal (Numeri 32:23). Dwaalt niet, God laat niet met Zich spotten. Want wat een mens zaait, zal hij ook oogsten (Galaten 6:7). 

Geestelijke Virussen
Al decennialang groeien kinderen en jongeren in Suriname onder opvoedkundig onverantwoorde omstandigheden op. Misleiding, leugen, bedrog, diefstal en armoede, alsook allerlei vormen van rechtsongelijkheid, onderdrukking, haatzaaierij, omkoperij en uitbuiting, blijken normale verschijnselen te zijn. Hierbij worden er allerlei illegale en immorele gedragingen van politici en hun familieleden, loyalisten en sponsoren door opeenvolgende regeringen en DNA-leden gelegitimeerd. Controleorganen binnen de overheid worden genegeerd of gepolitiseerd en de rechtshandhaving is onderworpen aan de machthebbers in plaats van omgekeerd. Deze geestelijke virussen beïnvloeden de perceptie negatief en hebben een soortgelijk effect op de attitude of levenshouding. Een levenshouding die niet bevorderlijk is voor de menselijke waardigheid. 

Er is geen ander medicijn tegen deze geestelijke virussen dan de tekortkomingen van ons bestuurssysteem en onze instituten op te heffen.[i] Per slot van rekening weerspiegelt elke samenleving de collectieve geest van haar leden. Beginselen van behoorlijk bestuur worden voortdurend verkracht. Bijvoorbeeld, vriendjespolitiek en belangenverstrengeling binnen de besluitvorming, wat uiteraard ook inhoudt dat bij de overheid en overheidsadviesorganen werkzame personen, die een persoonlijk belang bij een besluit hebben, de besluitvorming niet mogen kunnen beïnvloeden. Alleen op deze manier is de overheid in staat objectief toe te zien op de juiste naleving van het recht, waarvoor zij ook aansprakelijk is. Bij rechterlijke toetsing van overheidsbesluiten heeft behoorlijk bestuur haar bestaansrecht ontleend.

Politieke Partijbelangen versus Ontwikkeling
In de geest van het kerstmisfeest verkondigen vrijwel alle politieke partijen het goede en wenst iedereen elkaar een gelukkig leven toe. Blijdschap, affectie en liefde alom, terwijl buiten deze kerstmisgeest om alle kritiek om Suriname te verheffen voortdurend wordt geïnterpreteerd in termen van concurrentie van politieke partijen met elkaar. Er wordt hierbij niet geschroomd om zelfs te refereren aan juridische, economische en paradigmatische analyses of deze aan te bevelen, alsof politieke partijbelangen ontwikkeling kunnen teweegbrengen. Vaak genoeg wordt kritiek slechts vanuit dit perspectief geselecteerd of gemanipuleerd. Politieke partijbelangen hebben in de Surinaamse praktijk bewezen verzuiling, wantrouwen en onderlinge vijandigheid te stimuleren, waardoor maatschappelijke polarisatie is geëscaleerd en economische ontwikkeling noodzakelijkerwijs is uitgebleven. [ii]

Zolang Suriname niet bevangen wordt door de kerstmisgeest of de Heilige Geest, in wereldse zin van ‘recht voor een recht voor allen,’ zullen wij geen duurzame, vredelievende en liefderijke samenleving kunnen doen ontstaan. Hoe dit in Suriname zal verlopen, hangt helemaal af van de politieke en psychologische wil van alle betrokken partijen en personen. Dit is een keuze tussen een vloek en onheil over de samenleving binnenhalen of zegeningen van de kosmos tegemoetzien. Want voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, hij die de geest van twisten (ruzie veroorzaken en onenigheid zaaien) heeft, is niet van Mij, maar van de duivel, die de bron is van twist, en het hart van mensen aanzet om in toorn (giftige boosheid) te twisten, de een met de ander. Ziet, het is niet mijn leer om het hart van mensen tot toorn tegen elkander op te hitsen; maar dit is mijn leer, dat zulke dingen zullen worden weggedaan (3 Nephi 11:29-30). Amen.

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD
Bedrijfskundige, Geesteswetenschapper & Mysticus

(i) Bhikharie, R.I. (mei 2019 – verlate issue van 2018). Civil Society: The Naïve Devil’s Advocate, Journal of International Organizations Studies, p. 196 e.v.

(ii) Beugelsdijk, S., et al. (mei 2019). Social polarization impedes economic development of European regions, University of Groningen
Advertenties