Tweemaal zoveel vuurwerk ingevoerd dit jaar!
27 Dec 2019, 00:00
foto
Vanaf vandaag mag vuurwerk worden verkocht en afgeschoten.


Maar liefst 67 containers vuurwerk zijn dit jaar het land binnengebracht. "Dat is bijkans twee maal meer dan vorig jaar!" zegt brandweervoorlichting Ulrich Coats in gesprek met Starnieuws. Afgelopen jaar waren er 34 containers ingevoerd. Vanaf vandaag tot en met 2 januari mag vuurwerk gekocht en afgestoken worden. De brandweer, die pleit voor een kortere afschietperiode, houdt een enquête over wat de samenleving denkt van de afschietperiode. 

Sinds de kerstdagen werd er reeds vuurwerk afgeschoten, terwijl de verkoopperiode vandaag pas ingaat. Coats zegt dat sommige verkopers zich niet gehouden hebben aan de voorwaarden. Er zijn ook importeurs die tevens detailhandelaars zijn. Sommigen kunnen niet wachten tot de officiële periode, want in zeven dagen tijd moeten al de containers die ingevoerd zijn, worden verkocht. Vanaf 1 december mocht vuurwerk al verkocht worden aan wederverkopers. 

Coats vermoedt aan de hand van de knallen die in verschillende woonwijken zijn gehoord, dat er zwaarder vuurwerk moet zijn binnengebracht, dan toegestaan. De brandweer heeft monsters getrokken van vuurwerk uit de containers die ingevoerd zijn. Het kan dat hier en daar toch nog vuurwerk zit, dat niet beantwoordt aan de voorwaarden. Bij twijfel zal  vuurwerk dat verkocht wordt, getest worden, zegt de voorlichter. Het geluid mag de 55 decibel op een afstand van 4 tot 7 meter niet overschrijden. 

De brandweer is wettelijk belast met het veilig afschieten van vuurwerk. Al de zaken vanaf invoer, tot opslag en verkoop horen tot de controletaken van de brandweer. Zo mag vuurwerk niet open en bloot uitgestald worden. Ook mag het niet opgeslagen en verkocht worden met andere brandbare spullen. De voorraad en wat zich in de etalages bevindt moet worden gescheiden. In grote letters moet worden aangegeven dat roken en vuur verboden zijn. Er moet een blusapparaat aanwezig zijn in de ruimte. De vluchtwegen mogen niet geblokkeerd zijn. Vuurwerk mag niet verkocht worden aan kinderen beneden de zestien jaar. 

De controle van vuurwerk is begonnen. Vorig jaar zijn verschillende waarschuwingen gegeven, vuurwerk is in beslag genomen en in enkele gevallen moest de verkoop worden stopgezet bij winkels die zich niet aan de voorwaarden hielden. Er zal volgens Coats streng gelet worden op de veiligheid. Daarnaast zal de gemeenschap zich kunnen uiten over de vraag of de afschietperiode te lang of te kort is. De resultaten van de enquête en de controle zullen worden geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. 

Raoul Lith
Advertenties