Loonbelasting gepensioneerden aanpassen
27 Dec 2019, 08:34
foto


Ik vind dat de gepensioneerden niet hetzelfde percentage als de actief dienende werkers, loonbelasting moeten afdragen aan de fiscus. Als rechtvaardigheidsgrond hierbij, moet gelden de decennialange bijdrage die deze categorie burgers geleverd hebben aan de opbouw van Suriname. 

Ook moet uitgegaan worden van het oogpunt van mentale en fysieke gesteldheid waarin de gepensioneerden zijn komen te verkeren mede als gevolg van de zware arbeid die zij geleverd hebben. Bovenal moet gesteld worden dat de levensstandaard met de jaren heen, sterk verhoogd is.

Ik pleit er voor, dat er geen verhoging van de pensioenen moet plaatsvinden, althans niet in de komende vijf jaar. Het verhogen van pensioenen zal zeker inflatoire werking als gevolg hebben. Dit betekent dat het reële loon van de gepensioneerden juist in waarde gaat afnemen, als gevolg van depreciatie of devaluatie. Ik stel derhalve voor om de loonbelasting voor gepensioneerden met de helft, dus met 50%, te verlagen. 

Uiteraard zal de Wet Loonbelasting moeten worden aangepast door de regering en DNA. De belastingschijvenregeling moet hierbij zeker meegenomen worden in de aanpassing. Uitvoering van het onderhavige voorstel, zal de koopkracht van de gepensioneerden (ongeveer 30000) sterk doen toenemen. Er zal bij uitvoering van dit voorstel ook geen extra geld in de economie gepompt worden.

Bert Eersteling 

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April