Dodelijke tyfoon Phanfone: Filipijnen lijdt enorme schade
26 Dec 2019, 15:27
foto
Tyfoon Phanfone raasde op eerste kerstdag over de centrale Filipijnen en rukte daken van huizen. (Foto's: AFP)


De kerstdagen verlopen niet voor iedereen zoals gepland. Op de Filipijnen heeft tyfoon Phanfone minstens 13 mensen gedood en een spoor van verwoesting achtergelaten door het centrum van het land. De storm trof verschillende eilanden met windvlagen van 190 km  per uur, waardoor huizen en hoogspanningslijnen werden verwoest. Veel mensen worden vermist. Duizenden bleven achter terwijl ze probeerden hun weg naar huis te vinden voor Kerstmis.

Phanfone sloeg toe nabij de buurt van de regio's die in 2013 waren getroffen door tyfoon Haiyan - de krachtigste storm die ooit aan land kwam. Meer dan 6.000 mensen werden in november van dat jaar gedood , waardoor het de dodelijkste tyfoon van de Filipijnen werd.

Tyfoon Phanfone kwam dinsdagavond voor het eerst aan land, maar bleef tijdens de eerste kerstdag de vele eilanden van de centrale Filipijnen passeren. Meer dan 58.000 mensen werden voor de storm geëvacueerd en ongeveer 15.000 anderen strandden in havens toen veerbootdiensten werden opgeschort.

De omvang van de schade begon pas donderdag duidelijk te worden. De meeste doden vielen in de provincies Iloilo en Capiz.

Een familie werd gedood toen ze werden meegesleurd door een plotselinge overstroming toen ze probeerden hogere gebieden te bereiken, meldde het Filipijnse ABS-CBN-netwerk. Het voegde eraan toe dat alleen al in de provincie Iloilo minstens 12 mensen werden vermist.

Richard Gordon, de voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis, zei tegen de BBC: "Veel mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en hebben voedsel nodig." Hij voegde eraan toe dat de water- en elektriciteitsvoorziening op veel plaatsen was afgesneden en dat het herstellen daarvan weken kon duren.

Het populaire toeristeneiland Boracay lijkt schade te hebben geleden, hoewel de omvang onduidelijk is. De Koreaanse toerist Jung Byung-joon vertelde AFP-persbureau dat het vliegveld van Kalibo, dat Boracay bedient, zwaar beschadigd was. "Wegen blijven geblokkeerd, maar er zijn enkele inspanningen gedaan om de schade op te ruimen," zei hij. "Het is behoorlijk slecht."

In de stad Tacloban brak een grote brand uit toen de wind toenam, maar de stad ontsnapte aan de ergste schade. Tacloban leed enorme schade tijdens tyfoon Haiyan, toen een stormvloed de laaggelegen stad van meer dan 220.000 mensen overspoelde. De tyfoon nu is op weg naar de Zuid-Chinese Zee.
Advertenties