Azië in de ban van 'Ring van Vuur'
26 Dec 2019, 11:36
foto
Mensen in de zuidelijke Indiase stad Dindigul werden getrakteerd op een spectaculair uitzicht op de ringvormige zonsverduistering. (Foto: AFP)


Mensen in Azië zijn vandaag getrakteerd op een zeldzame 'ring of fire'. Ze waren getuige van een ringvormige zonsverduistering, die ook bekend staat als een "ring van vuur". Het publiek heeft zich verzameld om het natuurverschijnsel in een aantal landen te bekijken, waaronder Sri Lanka, Indonesië, India en Saudi-Arabië.

In een ringvormige zonsverduistering bedekt de maan het midden van de zon, waardoor het lijkt op een heldere ring. Ringvormige verduisteringen treden op wanneer de maan niet dicht genoeg bij de aarde staat om de zon volledig te verduisteren, waardoor een dunne ring van de zonneschijf zichtbaar blijft. Hoewel dit soort eclipsen elk jaar of om de twee jaren voorkomen, zijn ze alleen elke keer zichtbaar vanuit een smalle band van de aarde en het kan decennia duren voordat hetzelfde patroon wordt herhaald.

Afhankelijk van de weersomstandigheden zou het astronomische fenomeen dit jaar zichtbaar zijn vanuit het Midden-Oosten in Zuid-India en Zuidoost-Azië voordat het eindigde in de noordelijke Stille Oceaan. Honderden amateur-astronomen, fotografen en platformen opgezet door de haven van Singapore kwamen bijeen voor wat sommigen omschrijven als een "once in a lifetime" -evenement. "De volgende zal zich over ongeveer 40 jaar voordoen denk ik," zei Jason Teng (37) die een dag vrijaf nam om de eclips te fotograferen. De amateurastronoom gebruikte een speciaal zonnefilter op zijn telescoop, omdat er geen veilige periode is om een ​​ringvormige zonsverduistering waar te nemen.

Alexander Alin (45), een geofysicus uit Duitsland, reist de hele wereld rond om eclipsen te volgen. "Het is maar twee minuten, maar het is zo intens dat je er nog de volgende maand over praat met je vrienden, familie," zei Alin.

Eclips stopt spelen
In het zuiden van India verzamelden mensen zich op de stranden in Tamil Nadu om het evenement te bekijken. De eclips had zelfs invloed op cricket, waarbij het spel twee uur werd uitgesteld in een eersteklas wedstrijd tussen Mumbai en Rajkot.

De oostelijke staat Odisha verklaarde de dag tot een feestdag, met alle regeringsgebouwen, rechtbanken, scholen en hogescholen die gesloten waren. Maar in New Delhi blokkeerden wolken en vervuiling het uitzicht en premier Narendra Modi tweette zijn teleurstelling, hoewel slechts een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar zou zijn in het verre noorden. "Zoals vele Indiërs was ik enthousiast over solareclipse2019," zei Modi. "Helaas kon ik de zon niet zien vanwege bewolking, maar ik ving wel een glimp op van de eclips in Kozhikode en andere delen op de livestream."

In Indonesië kwamen honderden mensen bijeen buiten het Planetarium van Jakarta om het evenement te bekijken met behulp van een veiligheidsbril geleverd door het planetarium, in de hoop op een heldere hemel op het moment van maximale zonsverduistering. "Ik kon vanmorgen de eclips zien en ben nu erg opgewonden om de piek te zien, hoewel het nu bewolkt is", zei Chandra Ayu Dewi (39) die om 7:00 uur arriveerde met haar kinderen.

Buiten de smalle band waar het "Ring of fire" -effect kan worden waargenomen, zouden skywatchers een gedeeltelijke zonsverduistering zien. De volgende jaarlijkse zonsverduistering in juni 2020 zal zichtbaar zijn voor een smalle band van Afrika tot Noord-Azië. De volgende in juni 2021 is alleen te zien in het Noordpoolgebied en delen van Canada, Groenland en het verre Russische verre oosten.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April