Chili: Bosbranden verteren tientallen huizen tijdens kerst
26 Dec 2019, 07:37
foto
Een aantal huizen werd door de vlammenzee in Valparaíso, Chili verzwolgen. (Foto: AFP)


Minstens 150 huizen zijn vernietigd door snel verspreidende bosbranden in de Chileense stad Valparaíso. De branden, die zich door de heuvels van Rocuant en San Roque verspreidden, bereikten twee arme woonwijken en brandden nog op eerste kerstdag. Er zijn geen meldingen geweest van slachtoffers.

Hoge zomertemperaturen en sterke wind hielpen de vlammen te verspreiden. Minister van Binnenlandse Zaken, Gonzalo Blumel zei dat tot nu toe verzameld bewijs erop wees dat de branden opzettelijk waren aangestoken. Uit voorzorg werd de stroomtoevoer naar ongeveer 90.000 huishoudens in het gebied beperkt. Twee scholen werden ingericht als opvangplaatsen voor de getroffen bewoners, die werden gedwongen te vluchten te midden van de kerstavondvieringen.

Burgemeester Jorge Sharp zei dat er een noodtoestand was afgekondigd in de stad, ongeveer 100 km van de hoofdstad Santiago. Een video op sociale media liet een auto zien in de nabijheid waar een brand begon. Officieren van justitie onderzochten het beeldmateriaal en berichten van bewoners dat auto's in de heuvels waren aangetroffen, vlak voordat de branden begonnen, meldt de website van Emol.

Landbouwminister Antonio Walker bezocht de gebieden en gaf toe dat de brandweerlieden moeite hadden om de branden te bedwingen. Bijna 120 hectare grasland is al verwoest.

Op Twitter zei president Sebastián Piñera: "We betreuren het vuur dat zoveel gezinnen treft in de heuvels van Valparaíso en vooral op kerstavond." Valparaíso, in centraal Chili, is één van de grootste steden van het land en een belangrijke haven aan de Stille Oceaan. Het is ook een populaire toeristische bestemming in Zuid-Amerika. In 2017 werd de centrale Chileense stad Santa Olga verwoest door bosbranden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April