Paus verdedigt migranten, roept op tot vrede
26 Dec 2019, 00:02
foto
Paus Franciscus gebaart als hij aankomt voor zijn 'Urbi et Orbi' op eerste kerstdag vanaf het hoofdbalkon van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft er bij de wereld op aangedrongen om het licht van Kerstmis te laten doordringen in de 'duisternis in het menselijk hart' die leidt tot religieuze vervolging, sociaal onrecht, gewapende conflicten en angst voor migranten. In zijn 'Urbi et Orbi' (voor de stad en de wereld) kerstboodschap, riep de 83-jarige paus op tot vrede in het Heilige Land, Syrië, Libanon, Jemen, Irak, Venezuela, Oekraïne en verschillende Afrikaanse landen die verstrikt zijn in conflicten. De rode draad in zijn toespraak tot tienduizenden mensen op het Sint-Pietersplein en miljoenen kijkers en luisteraars over de hele wereld was dat verandering begint in de harten van individuen.

"Er is duisternis in het menselijk hart, maar het licht van Christus is nog groter," zei Francis, terwijl hij de zevende Kerstmis van zijn pontificaat markeerde. “Er is duisternis in persoonlijke, familie- en sociale relaties, maar het licht van Christus is groter. Er is duisternis in economische, geopolitieke en ecologische conflicten, maar nog groter is het licht van Christus".

Francis haalde de vervolging van christenen door militante groepen in Burkina Faso, Mali, Niger en Nigeria aan en vroeg God om degenen te troosten die voor hun geloof lijden. Op 1 december werden minstens 14 mensen doodgeschoten in een aanval op een kerk in Oost-Burkina Faso, waar een islamitische opstand etnische en religieuze spanningen heeft aangewakkerd.

'Verlicht de duisternis'
Francis, die door populistische politici wordt veracht vanwege zijn verdediging van vluchtelingen en migranten, wijdde een deel van zijn toespraak aan hun benarde situatie. “Het is onrecht dat hen woestijnen en zeeën laat oversteken die begraafplaatsen worden. Het is onrecht dat hen dwingt om onuitsprekelijke vormen van misbruik, elke vorm van slavernij en marteling in onmenselijke detentiekampen te doorstaan." Deze maand riep de paus op tot sluiting van detentiekampen voor migranten in Libië. "Het is onrecht dat hen afwijst van plaatsen waar ze misschien hoop hebben op een waardig leven, maar in plaats daarvan voor muren van onverschilligheid staan."

Francis zei dat hoewel er veel grote problemen in de wereld waren, mensen niet ver hoefden te kijken om onrecht te corrigeren. Ze kunnen een verschil maken in hun eigen gemeenschap als een begin van het genezen van alle 'lijdende leden van onze menselijke familie'.

“Moge (God) onze vaak steenachtige en egocentrische harten verzachten en ze kanalen van zijn liefde maken. Moge hij zijn glimlach, door onze arme gezichten, naar alle kinderen van de wereld brengen: naar degenen die in de steek zijn gelaten en degenen die lijden onder geweld," zei Francis.

Om zijn boodschap te onderstrepen, waren de twee kardinalen die de paus had gekozen om met hem op het centrale balkon van de basiliek te staan: Renato Martino, emeritus president van het immigratiekantoor van het Vaticaan, en Konrad Krajewski, de pauselijke aalmoezenier die hulp verleent aan de armen en daklozen van Rome.

"Met onze zwakke handen mag hij degenen kleden die niets te dragen hebben, brood geven aan de hongerigen en de zieken genezen," zei hij, eraan toevoegend dat iedereen door vriendschap dicht bij de ouderen, de eenzame, migranten en gemarginaliseerde mensen zou kunnen zijn.

"Op deze vreugdevolle eerste kerstdag, moge hij zijn tederheid naar iedereen brengen en de duisternis van deze wereld ophelderen."
Advertenties