Sumter: Veel geleerd; wil werk in DNA voortzetten
27 Dec 2019, 06:36
foto
Assembleelid Daniella Sumter blikt terug op zes maanden lidmaatschap van de Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


“Het is best een uitdaging en ik zal zeggen dat het niet is wat ik gewend ben binnen het ambtelijke gebeuren,” zegt Assembleelid Daniella Sumter (NDP). Zij is zes maanden geleden toegelaten tot het college. Sumter is in de plaats gekomen van André Misiekaba die minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is geworden. De volksvertegenwoordigster zegt in gesprek met Starnieuws dat het werk in De Nationale Assemblee veel meer mogelijkheden biedt dan binnen de ambtenarij en er gaan deuren open, maar je hebt ook een sterkere verantwoording. 

Sumter geeft aan dat het werk veel meer vergt, veel meer mensen komen op je af en er zijn veel meer zaken waar je bewust van bent. “Je hebt inzicht in veel meer documenten, je hoort veel meer zaken en het maakt je schouders wel zwaar,” geeft Sumter een beschrijving van de situatie. Hoewel ze enthousiast is om zoveel te kunnen leren, vindt ze het toch jammer dat ze maar zo een korte periode in het parlement zal zitten, aangezien de verkiezingen in aantocht zijn. “Ik ben eigenlijk alleen stage aan het lopen, tegen de tijd dat ik zou moeten doen wat ik moet doen en de ervaring heb en weet hoe het moet gaan, dan komen de verkiezingen weer.” Toch probeert ze haar bijdrage te leveren, meent Sumter.

Er is nog heel veel te doen voor Suriname, en er zijn heel veel aspecten waarmee rekening gehouden moet worden, zegt het Assembleelid, meer nog dan zij in eerste instantie bij haar beëdiging had gedacht. Sumter geeft aan dat ze in het begin niet zo goed wist hoe de fractieleden zouden zijn, of ze haar zouden ondersteunen en hoe ze met elkaar samenwerkten. Sumter zegt dat ze het als positief ervaart dat men een goede eenheid met elkaar vormt en elkaar ondersteunt. Zij geeft aan dat elke wet eigenlijk een uitdaging is, maar als je je huiswerk doet, dan krijg je de inzichten wel. Het advies naar toekomstige politici is dat ze integer moeten blijven, dat “je woorden je daden zijn en dat je leeft op basis van wat je naar buiten brengt. Laat het maken van geld en grote opportunities niet de baas zijn voor jou.” Ook geeft ze aan dat zij ervoor moeten zorgen dat ze heel goed geïnformeerd zijn.

Sumter zegt dat ze er niet negatief tegenover staat om weer in het parlement te werken, als de politieke wil hiervoor aanwezig is. Die beslissingen laat zij over aan de leiding van haar partij. Voordat Sumter werd toegelaten als Assembleelid, was zij onderdirecteur Marktbeheersing op het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Indien Sumter niet terugkomt naar het parlement, zal zij terugkeren naar haar oude functie op het ministerie.

Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April