Minister Noersalim: Kerstfeest verbindt ons
25 Dec 2019, 00:00
foto
De kerstboom op het Onafhankelijkheidsplein opgezet door Roeli's Lighting & Decor. De reuzenkerstboom is een attractie geworden en is voor de 8e keer opgezet door de ondernemer.


Kerstboodschap minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken

Kerstfeest of kerstmis is het feest van Christus zijn geboorte. Op het kerstfeest wordt de menswording van Gods Zoon en de geboorte van Jezus Christus herdacht en gevierd. De komst van Jezus heeft ongetwijfeld de wereld veranderd. Denk alleen maar aan het feit, dat we onze jaartelling eraan te danken hebben: voor Christus of na Christus.

Lang daarvoor al (zo rond 700 v.C.) schreef de profeet Jesaja over een kind dat geboren zou worden om de wereld te verlossen: “Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen worden door een helder licht beschenen…. Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven; de heerschappij rust op zijn schouders. Deze namen zal hij dragen: Wonderbare raadsman, Goddelijk held, Eeuwige vader, Vredevorst.” (Jesaja 9)

Het Kerstfeest verenigt in onze pluriforme samenleving mensen met diverse afkomsten, belijders van verschillende godsdiensten en culturen, ongeacht hun status, gezindheid en ideeën. Door Kerst ervaren wij onze onderlinge verschillen als een bron van rijkdom van waaruit wij vrede, vreugde en harmonie teweeg brengen.

Met Kerstfeest is de blijdschap bij velen groot. Familie, vrienden en kennissen zoeken elkaar op. In het vreugdevolle samenzijn genieten wij van smakelijke gerechten en heerlijke dranken. Maar, niet een ieder verkeert in die gelukkige omstandigheid. Voor sommigen kunnen de Kerstdagen juist moeilijk zijn. Er zijn mensen die zich geen feestmaal  kunnen veroorloven en, misschien ook geen ‘thuis’ hebben. Denkt U aan dak- en thuislozen, aan gedetineerden, aan zieken die in het ziekenhuis liggen, aan  vluchtelingen. Voor hen kan Kerst juist eenzaamheid en verdriet met zich meebrengen. Laten wij deze groepen niet vergeten, want de boodschap van Kerstmis is een boodschap van hoop, naastenliefde en vrede.

Wij zouden als burgers van ons land met z’n allen dezelfde doelen dienen na te streven: Suriname verder ontwikkelen tot een natie waar een ieder zich veilig voelt,  waar welzijn en welvaart voor een ieder aanwezig is en waar gelijkheid evident is. Echter, in onze ijver om die nastrevenswaardige doelen te bereiken lijkt het soms er op alsof wij tegengestelde doelen en belangen hebben. Dagelijkse berichten in de kranten en op social media voorspellen veelal onzekere tijden en een sombere toekomst. En dat veroorzaakt bij vele burgers angst, woede en in sommige gevallen onverschilligheid, vijandigheid en wantrouwen. We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen, maar we moeten onze samenleving er niet door laten beheersen. Die emoties die overigens begrijpelijk zijn, vormen een barrière voor de betrokkenheid, verbondenheid en vrede. Aspecten die noodzakelijk zijn om de nagestreefde doelen te kunnen bereiken.

Kerst leert ons hoe we alle positieve krachten kunnen aanwenden om, zelfs als onze belangen uit elkaar lopen, vreedzaam, vergevingsgezind en aandachtig te zijn.  We beseffen trouwens ook dat vrijheid, vrede, gelijkheid en eerlijke kansen voor iedereen zijn, afhankelijk van de manier waarop wij dagelijks met elkaar omgaan.

Kerst brengt ons het geloof in onszelf bij. En wij geloven ook dat iedere burger positieve invloed kan uitoefenen op de ontwikkeling van ons land, hoe bescheiden ook. Een voorspoedige toekomst is mogelijk, mits we het geloof in onszelf en in elkaar vasthouden. Kerstfeest laat ons zien en ervaren dat we in staat zijn om ons, ondanks de verschillen, toch met anderen te verbinden. Die verbinding geeft kracht. En die kracht hebben wij nodig als burgers van dit land.

Namens de Regering van de Republiek Suriname wens ik u allen toe een Vredig Kerstfeest.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March