IDB leent Suriname US$ 30 miljoen voor energiesector
24 Dec 2019, 19:02
foto


De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank heeft een lening van US$ 30 miljoen goedgekeurd voor Suriname om een adequate en moderne toegang tot duurzame elektriciteit te ondersteunen om de levensomstandigheden voor plattelandsbevolking te verbeteren. Hoewel het grootste deel van de Surinaamse bevolking toegang heeft tot elektriciteit, zijn er aanzienlijke  verschillen tussen stedelijke (99%) en landelijke (90%) gebieden.

Met de lening zal Suriname ook zonne-installaties installeren in Brownsweg en Alliance. Ook zullen mini zonne-energienetwerken in het Boven-Suriname gebied worden opgezet om 24/7 elektriciteit te brengen naar dorpen in die regio. Tegelijkertijd zal het land studies en pre-investeringsprojecten van hernieuwbare energiebronnen en aardgas financieren om zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Bovendien zal Suriname investeren in projecten voor het upgraden en uitbreiden van transmissie- en distributie-infrastructuur van het nationale energienetwerk van de Energiebedrijven Suriname. De nadruk zal hierbij liggen op netwerken die landelijke gebieden bevoorraden. Het programma zal de invoering van de energiehervorming ondersteunen en de uitwerking van het elektriciteitssectorplan 2024-2028 te financieren.

Het project omvat componenten van innovatie en digitalisering voor het elektriciteitssysteem, inclusief maatregelen voor cyberbeveiliging. De kredietlijn van US$ 30 miljoen heeft een afschrijvingsperiode van 25 jaar.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April