Aanname wet moet leiden tot betere situatie in gevangenissen
24 Dec 2019, 06:09
foto
Met algemene 28 stemmen wordt de laatste wet die voor dit jaar is behandeld, aangenomen door De Nationale Assemblee. Vier oppositie- en 24 coalitieleden hebben hun stem uitgebracht. (Foto: Raoul Lith)


Met 28 algemene stemmen is de Wet Penitentiaire Inrichtingen en Huizen van Bewaring maandagavond aangenomen. Naast 24 leden van de coalitie stemden ook Krishna Mathoera, Mahinder Jogi (VHP), Patricia Etnel (NPS) en Carl Breeveld (DOE) vóór. De rest van de oppositie en enkele coalitieleden waren niet meer aanwezig op de vergadering, onder wie zelfs commissieleden. 

Deze wet gaat niet over cijfers en boeken, maar over mensenlevens. Het gaat om mensen die gedetineerd zijn en degenen die op hen moeten letten. Zij moeten op een dergelijke manier worden behandeld dat ze als betere mensen uit de inrichting gaan, merkte Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons op na de aanname. Zij is de leden die gebleven zijn om de wet te behandelen, erkentelijk. 

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft verschillende voorstellen om te komen tot een betere wet, aangenomen. Deze voorstellen zijn tijdens schorsingen verder verwerkt in de ontwerpwet. Commissievoorzitter Rossellie Cotino (NDP) stond erop dat in de wet veel meer duidelijkheid moest zijn en geen genoegen genomen moet worden met woorden als 'zo spoedig mogelijk'. Dit is aangepast in een concrete termijn van veertien dagen. Cotino stelde dat de commissie die toezicht houdt, onafhankelijk moet kunnen functioneren. Deze zaken zijn overgenomen door de regering. 

Verschillende leden wezen op het belang van een goed resocialisatie-beleid waardoor recidive, het herhalen van een misdaad, wordt voorkomen. De minister deelde mee dat het resocialisatieplan zal worden aangepast met de nieuwe inzichten die er zijn. In januari wordt het proces voltooid, waarna een evaluatie komt in het eerste kwartaal. Het plan zal voor vijf jaar worden vastgesteld. Bij resocialisatie moet naast ouders, voogden, families ook de samenleving meewerken om de mensen terug te ontvangen in de maatschappij. 

Commissielid Breeveld merkte op dat het om een raamwet gaat, die de ruimte biedt om meer zaken te regelen. Met deze wet is een goede basis gelegd. Recidive moet worden verminderd, waarbij preventie heel belangrijk is. Er moeten opvoedingsondersteuningsprogramma's komen voor gezinnen. Voorkomen moet worden dat kinderen in handen van justitie terechtkomen. 

De Nationale Assemblee heeft de laatste wet voor dit jaar behandeld en aangenomen. In twee dagen tijd zijn vier fiscale wetten en de Wet Penitentiaire Inrichtingen en Huizen van Bewaring behandeld en aangenomen. De eerstvolgende plenaire openbare vergadering is gepland voor 13 januari, deelde Assembleevoorzitter Simons mee. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April