Alleen coalitie-voordrachten Constitutioneel Hof goedgekeurd
23 Dec 2019, 12:36
foto


De coalitie heeft in een huishoudelijke vergadering haar voordrachten voor de invulling van het Constitutioneel Hof zojuist goedgekeurd. De voordrachten die gedaan zijn door de oppositie zullen een andere dag worden besproken. De oppositie is het hier niet mee eens. Ze wilde dat alle voordrachten in één keer zouden worden behandeld. 

NPS-fractieleider Gregory Rusland, de VHP-fractieleden Asiskumar Gajadien en Mahinder Jogi zeggen aan Starnieuws dat de coalitie in alle haast haar eigen namen wil doorsturen naar de president. Rusland merkt op dat gevraagd is om alle voordrachten in één keer te behandelen. Dit voorstel is weggestemd door de coalitie met 27 stemmen vóór en 10 tegen. De oppositiefracties hebben hierna besloten om voor vandaag niet mee te doen aan de beraadslagingen in de huishoudelijke vergadering. 

Jogi voert aan dat de invulling van het Constitutioneel Hof een breed draagvlak moet hebben. Door de houding van de coalitie wordt een groot deel van de samenleving uitgesloten. De oppositie had vrijdag voordrachten gedaan met de mededeling dat er nog aanvullingen zouden volgen. Dat is vandaag ook gebeurd, zegt Jogi. De coalitie heeft echter besloten om haar voordrachten alvast te behandelen. 

Gajadien vindt het net als Jogi het niet in de haak dat door De Nationale Assemblee verschillende voordrachten worden gedaan. Er moeten een voorzitter, een ondervoorzitter, drie leden en drie plaatsvervangende leden worden ingediend. De  oppositieleden vinden dat er een gezamenlijke voordracht van het parlement moet komen en niet verschillende namen, waardoor het aan de president wordt overgelaten om een besluit te nemen. "De coalitie wil gewoon haar voordrachten doorsturen, alleen om invloed uit te kunnen oefenen op het niet uitvoeren van het vonnis van 20 jaar gevangenisstraf van Desi Bouterse, die ook president is. Men wil tegen beter weten in de Amnestiewet toepassen," meent Jogi. 

NDP-fractieleider Amzad Abdoel zegt dat de oppositie zich niet gehouden heeft aan de gemaakte afspraken. De voordrachten van de coalitie zijn sinds donderdag gedaan. Vrijdag zijn deze niet besproken omdat de namen niet geplaatst waren in het computersysteem. Besloten is om in een nieuwe vergadering de voordrachten vandaag te bespreken. Abdoel stelt dat de oppositie niet binnen 24 uur alles in orde heeft gemaakt, daarom zal die bespreking in een andere vergadering worden gehouden. "De coalitie-voordrachten waren in orde en die zijn vandaag goedgekeurd," stelt Abdoel. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April