Hygiëne nog geen prioriteit voor veel voedselproducenten
26 Dec 2019, 09:34
foto
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard


“Veel voedselproducenten in Suriname zien hygiëne als iets dat niet hoeft. Ze zien het als iets dat ze gedwongen zijn om te doen. Het probleem dat we in Suriname hebben is dat we hygiëne niet als prioriteit zien. Daarom hebben we vaak dat eetgelegenheden gesloten worden”, zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard.

Dat er in het haast afgelopen jaar een aantal eetgelegenheden is gesloten vanwege onhygiënische toestanden, is volgens de voedseltechnoloog reden tot zorg. Dit geeft namelijk aan dat de mensen niet voldoende weten wat voedselveiligheid, voedselhygiëne en voedselintoxicatie inhouden. “Ze denken dat het bereiden van voedsel lekker moet zijn, maar dat is niet het enige. Het eten moet wel lekker zijn, maar ook veilig. Het kan niet zo zijn dat je mensen eten verkoopt en na twee of drie dagen zijn ze ziek of dood. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Voorlichting over hygiëne
Helemaal ontevreden is Stutgard echter niet. Hij merkt dat langzaam maar zeker de bewustwording over hygiëne groter wordt. Zelf levert hij daar een continue bijdrage aan door regelmatig voorlichting te geven aan de samenleving. Zo organiseert hij in samenwerking met Intermed Caribe jaarlijks het handenwassen scholentoernooi, waar kinderen van de basisschool gestimuleerd worden om na te denken over het belang van hygiëne, in het bijzonder handhygiëne. Daarbij krijgen de winnende scholen handwassystemen van het bedrijf, om op die manier continu een goede handhygiëne te kunnen praktiseren. En met de komende feestdagen dienen voedselveiligheid en handhygiëne zeker hand in hand te gaan, zegt Stutgard. 

Hygiënische omgeving nagaan
De feestdagen maken dat veel mensen wat vaker buitenshuis zullen eten of voor grote groepen mensen gaan koken. Dan is hygiëne zeer noodzakelijk. Stutgard erkent dat consumenten in eerste instantie niet in de keuken van een eetgelegenheid kunnen kijken, maar adviseert potentiële klanten om alvast goed te kijken naar de omgeving. “Ik ga altijd eerst naar het toilet om te kijken hoe het eruit ziet. En of ze het onderhouden, want dat kan de consument wel zelf nagaan. Ik kijk of er wasbakken zijn en zeep om je handen in voldoende mate te reinigen, genoeg papieren towels om je handen te drogen en hoe de eetzaal eruit ziet. En als die zaken niet voldoen, dan adviseer ik om niet verder zaken te doen met zo’n eetgelegenheid”, geeft hij mee.

Stille indicatoren
Stutgard vindt het ook belangrijk dat consumenten nagaan of er vuilnisbakken zijn, waar er vuil kan worden gedeponeerd. Het zijn stille indicatoren die een beeld kunnen geven hoe het er in de keuken aan toe kan gaan. “Ook moet men kijken hoe het eten wordt opgediend en hoe de kleding eruit ziet. Het kan niet zo zijn dat iemand in een okselmouwtrui het eten komt opdienen. Of iemand die handsieraden aan heeft, nagellak en lange nagels of acryl en dat soort dingen, bezig is met eten,” zegt hij stellig. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April