Guyana: Olieproductie Liza-veld eerder dan gepland gestart
22 Dec 2019, 06:37
foto
De Liza Destiny is gestart met haar werkzaamheden in het Liza-veld voor de kust van buurland Guyana.


ExxonMobil is eerder dan gepland gestart met de olieproductie vanuit het Liza-olieveld voor de kust van Guyana. De productie begint minder dan vijf jaar nadat de eerste ontdekking van de koolwaterstoffen werd gedaan. De termijn voor de start ligt ver boven het industriegemiddelde voor diepwater ontwikkelingen. De productie is zaterdag, gisteren, gestart.

In de komende maanden wordt verwacht dat de productie uit de eerste fase van het Liza-veld dat ligt in het Stabroek-blok de volledige capaciteit van 120.000 vaten olie per dag zal bereiken. De eerste lading zal binnen enkele weken worden verkocht.

"Deze historische mijlpaal om de olieproductie veilig en op schema te starten, toont het engagement van ExxonMobil aan kwaliteit en leiderschap bij de uitvoering van projecten," zei Darren Woods, voorzitter en CEO van Exxon Mobil Corporation. "We zijn trots op ons werk met de Guyanese bevolking en de overheid om onze gedeelde langetermijnvisie op verantwoorde ontwikkeling van hulpbronnen te realiseren die de voordelen voor iedereen maximaliseert."

Het conceptontwerp voor het Liza Fase 1 ontwikkelingsproject omvat het Liza Destiny drijvende, productie-, opslag- en ontladingsschip (FPSO) dat 190 kilo offshore van Guyana is afgemeerd en vier onderzeese boorcentra die 17 putten ondersteunen.

Op dit moment is het personeelsbestand van ExxonMobil voor zijn activiteiten in Guyana zo'n 1.700, waarvan de helft bestaat uit Guyanezen. Naarmate de activiteiten in de oliesector vorderen, zal het aantal toenemen. ExxonMobil en zijn directe contractanten hebben sinds de eerste olie-ontdekking in 2015 ongeveer US$ 180 miljoen uitgegeven aan meer dan 630 lokale leveranciers.

Een tweede boor- en opslagschip, Liza Unity, met een productiecapaciteit van 220.000 vaten olie per dag, is in aanbouw. Het zal worden ingezet in de ontwikkeling van de Liza Fase 2. Daarnaast wordt gewerkt aan het ontwerp en de constructie van een mogelijke derde FPSP, 'The Prosperty' voor de ontwikkeling van het Payara-veld nadat goedkeuring van de regering en de regelgevende instanties is verkregen.

Tegen 2025 verwacht ExxonMobil dat minstens vijf FPSO's meer dan 750.000 vaten olie per dag zullen produceren vanuit het Stabroek-blok. De tijdige ontwikkeling van deze aanvullende projecten zal ervoor zorgen dat het lokale personeelsbestand en het gebruik van lokale leveranciers zullen blijven groeien.

De huidige geschatte winbare olie in het Stabroek-blok is meer dan 6 miljard vaten. Esso Exploratie en Productie Guyana Limited is operator en heeft een belang van 45 procent. Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30 procent en CNOOC Nexen Petroleum Guyana Limited heeft een belang van 25 procent.
Advertenties