Telesur Nationaal Breedband Project afgesloten
21 Dec 2019, 08:34
foto
Telesur-directeur Mike Antonius wordt geflankeerd door Gardelito Hew A Kee, coördinator e-Government en Zach Qui, Huawei Country Manager in Suriname. (Foto: Raoul Lith)


Telesur-directeur Mike Antonius heeft vrijdag officieel het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP) afgesloten. “Wij konden het verouderde kopernetwerk vervangen door een hoogwaardig glasvezelnetwerk.” Antonius legt uit dat het project in fases is uitgevoerd, beginnende met de Fibre to the Curb, vervolgens Fibre to the Home en 4GLTE . Onlangs is ook het 5G netwerk uitgerold. Hierdoor is Telesur niet langer een trendvolger, maar juist 'leading' in het Caribisch gebied,  stelt de CEO.

De Telesur-topman zegt dat de kosten voor dit project circa US$ 115 miljoen bedragen waarvan US$ 97 miljoen vanuit een lening is verkregen en het overige een eigen inbreng van het bedrijf is geweest. Hij merkt op dat het project redelijkerwijs binnen de afgesproken tijd is opgeleverd. “Huawei is blij is dat het bedrijf deel heeft mogen uitmaken van het project,” zegt Zach Qui, Huawei Country Manager in Suriname. Het huidige ICT landschap brengt volgens hem veel mogelijkheden met zich mee voor het verder samensmelten van de digitale en fysieke werelden. Sociale media, online banking en e-commercie zijn slechts het begin en er liggen spannendere veranderingen in het vooruitzicht. Huawei heeft in Suriname veel gewerkt met Telesur en ziet connectiviteit via ICT als een proces welke sociale en economische ontwikkeling zal bespoedigen benadrukt de Huawei country manager. Het nationaal breedband project draagt bij tot het verbeteren van de connectiviteit.

Qui ging tijdens de persconferentie ook in op andere acties die de afgelopen jaren samen met Telesur zijn ondernomen voor het verhogen van de connectiviteit waaronder de aanleg van het Guyana Suriname Submarine kabel systeem, het bouwen van e-government services zodat deze toegankelijker werden voor de Surinaamse samenleving en het aanleggen van 260 KM aan fiber naar verschillende gebieden. Samen met Telesur is ook gewerkt aan het Safe City Project in Paramaribo en welke binnenkort ook Wanica omvat. In juni van 2019 is verder een video conferentie project met het ministerie van Buitenlandse zaken afgerond waarbij er 23 locaties voor videovergaderingen op de diverse overzeese ambassades zijn geplaatst. Suriname staat momenteel internationaal op de 34e plaats voor wat betreft netwerk snelheid en op de eerste plaats in Latijns-Amerika.

Volgens Qui gelooft Huawei erin dat de sleutel om de digitale economie in Suriname te versnellen is door het verbeteren van de ICT infrastructuur en het upgraden van de digitalisering van de verschillende branches. Huawei heeft tijdens het werk volgens hem ook ervoor gezorgd dat aan een andere belangrijke randvoorwaarde, het bevorderen van kennis uitwisseling en de overdracht van vaardigheden, is voldaan. Met de lokale ingenieurs, projectmanager en anderen die uit verschillende hoedanigheden hebben meegedaan het project is kennis overgedragen die ook in de toekomst gebruikt kan blijven om hiervan te profiteren.

Gardelito Hew A Kee, coördinator e-Government vertelt dat Telesur het project, vanwege de hoogte van het bedrag, geen commerciële leningen aan kon gaan vanwege de hoge rentes die daarmee samen gingen. “De enige optie die er was, was een government to government loan, waarbij de enige voorwaarde was dat er door de overheid wat services verleend moesten worden.” Naast het vernieuwen van de infrastructuur van Telesur zijn ook de government services aangepakt, vertelt hij. Het Safe City project, verbeteren van de verbindingen tussen de verschillende ministeries en de conference room voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. ”Willen we het leven van de burger in Suriname vergemakkelijken en verbeteren hebben wij die connectiviteit nodig.” Hew A Kee haalt ook de e-ID kaart aan en het document management systeem van de overheid wat betekend dat de overheid helemaal afhankelijk zal worden van de connectiviteit omdat documenten gewoon digitaal verstuurd zullen worden. Ook zal gelanceerd worden dat de burger zaken online kan doen bijvoorbeeld met het Centraal Bureau voor Burgerzaken.

Raul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April