Fiscale wetten aangenomen; online belastingaangifte mogelijk
21 Dec 2019, 00:53
foto
Minister Lekhram Soerdjan, ad interim voor Financiën, gaat in op vragen die gesteld zijn over de fiscale wetten. De vier wetten zijn goedgekeurd. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee heeft vrijdag de vier fiscale wetten aangenomen met algemene 30 stemmen. De oppositie heeft ook voorgestemd. De wetten moeten daadkrachtiger en doelmatiger optreden van de belastingdienst mogelijk maken. Het gaat om de ontwerpwet Toekenning van Fiscaal Identificatienummers, Wet nadere wijzigingen van de Inkomstenbelasting 1922, Wet Loonbelasting en de Wet Omzetbelasting 1997. Minister Lekhram Soerdjan, ad interim voor Financiën, zei dat het komende jaar gestart zal worden met het integraal aanpassen van de wetten. 

Soerdjan legde uit dat de bedoeling is dat er gekozen wordt voor een rechtvaardiger en eenvoudiger belastingsysteem. Met de wetswijziging is de introductie van elektronische belastingaangifte mogelijk geworden. Op vragen over de veiligheid van elektronische aangifte, zei de minister dat deze veilig is vanwege de borging, identificatie en authentificatie van het nieuwe systeem dat deze mogelijkheden heeft. Elektronische gegevens zullen worden beveiligd. De introductie van elektronische aangifte is een proces. Er zal wel rekening worden gehouden met een overgangsperiode waarbij nu schriftelijke aangifte wordt gedaan. 

Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, heeft aangegeven dat door de wetswijzigingen het systeem klantvriendelijker wordt gemaakt. Een aantal interne verbeteringen worden aangebracht, maar ook non-compliance wordt teruggedrongen. Het streven is erop gericht om middels deze wijzigingen de aangifte door belastingplichtigen te vereenvoudigen en tegelijkertijd naar internationale standaarden te verheffen. Op de vraag hoeveel er bespaard zal worden door het elektronisch systeem zei de minister dat voor drukken van formulieren en distributie SRD 1 miljoen zal worden bespaard. Er wordt al een pilot uitgevoerd met het nieuwe systeem. 

Advertenties