Verbod op export sopropo blijft gehandhaafd
21 Dec 2019, 02:48
foto


De Europese Unie (EU) is niet meegegaan met het uitstel van zes maanden op het exportverbod van sopropo. Er is geen wettelijke basis voor om het verbod op te heffen, heeft de EU geantwoord op een nota van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). 

In de nota die op 12 december via Buitenlandse Zaken is gestuurd naar de EU, werd de gevraagde aanvullende informatie voor het Technical dossier van sopropo, verzonden. Er werd ook uitstel van zes maanden gevraagd op verbod van sopropo vanwege een omissie door de EU. Het schrijven van de EU waarin technische informatie werd gevraagd, heeft LVV niet bereikt. 

Parmessar en zijn team zijn al maanden bezig om te zoeken naar andere afzetmarkten, laat LVV optekenen in een bericht via het Nationaal Informatie Instituut. Met betrokkenen in de sector zijn gesprekken gevoerd over onder andere het exporteren naar Frans-Guyana en Barbados. De bewindsman heeft diverse residerende en niet-residerende ambassadeurs ontvangen. Ook de private sector is niet blijven stilzitten. Samen met LVV is ook gekeken naar andere alternatieven. Zo is Ajay Mataw van A. Mataw Impex op woensdag 18 december 2019 gestart met de export van bevroren (quick freezing - 20º C), gesneden verpakte sopropo naar Nederland. Dit als alternatief om toch te voorzien in de vraag naar sopropo in Nederland. Verder heeft deze ondernemer de andere ondernemers die exporteren opgeroepen hun sopropo aan hem te leveren. Zodoende hebben zij alsnog een afzet van hun producten.

LVV roept overige ondernemers op, om ook innovatief te werk te gaan, zodat op een andere manier bepaalde producten geëxporteerd kunnen worden. “Wij zullen altijd ondernemers ondersteunen om hun producten af te zetten. Wij zoeken zelf naar afzetmarkten voor de ondernemers; echter zijn wij niet in staat om de regels van de EU te schrappen. De EU maakt de regels en bepaalt wat wel en wat niet mag”, zegt Parmessar. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April