EU-exportregels uitdaging bij afhandelen passagiers en vracht
21 Dec 2019, 12:39
foto
Functionarissen van het ministerie van LVV en Luchthavenbeheer zanderij, bespreken de gevolgen van de nieuwe exportregels van de Europese Unie. (Foto: LVV/NII)


De gevolgen van de nieuwe exportregels van de Europese Unie (EU) voor commerciële zendingen, postzendingen en vertrekkende passagiers naar Nederland waren het thema van een bijeenkomst vrijdag van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met de staf van de NV Luchthavenbeheer Zanderij. Het is onder meer een uitdaging om nog een controle zo efficiënt en effectief mogelijk in de bestaande procedure in te passen. Het ministerie drukt passagiers op het hart geen verboden spullen mee te nemen wanneer zij op reis gaan.

Sadhana Janki, waarnemend hoofd Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen, gaf aan wat de EU-regels die per 14 december zijn ingegaan, inhouden en wat wordt verwacht met betrekking tot de controle op groente en fruit te Zanderij. Timothy Mendonça, waarnemend algemeen directeur van Luchthavenbeheer Zanderij, zei dat er per passagier een maximale tijd is voor afhandeling.

De aanwezigen hebben gediscussieerd over al bestaande processen waarbinnen de controle van LVV moet plaatsvinden en wel op zodanige wijze, dat er geen vertraging in de afhandeling optreedt. Het inpassen van nog een controle categorie in de bestaande procedure is een uitdaging. Voor zowel LVV als de NV Luchthavenbeheer zijn er zaken die in orde moeten worden gebracht alvorens de herziene procedures in werking kunnen treden, zegt de voorlichting van LVV.

Zonder een fytosanitair certificaat van het ministerie, is het verboden planten en plantaardige producten te exporteren of mee te nemen naar de EU (Nederland). Deze producten zijn onder andere: groente, fruit, bloemen, plantjes en zaden. Ook is er een verbod voor het meenemen van sopropo, manja, citrus, Syzygium fruitsoorten (zoals pommerak, pommeroos, curaçaose appel), sapotille, sterappel en andere fruitsoorten, waarvan bekend zijn dat zij fruitvliegen kunnen bevatten. Op de luchthaven bestaat de mogelijkheid om groenten en/of fruit te kopen die afkomstig zijn van een door LVV gecertificeerde landbouwer.

Minister Rabin Parmessar heeft de bijeenkomst ingeleid. Hierna voerde fungerend directeur Arthur Zalmijn, die werd bijgestaan door Janki, het woord. In de delegatie van Luchthavenbeheer Zanderij zaten naast Mendonça, Corporate Planner Aerodome, Environment & Health, Guillermo Bodeutsch, Derrick San A Jong als Deputy Head, Security Airport en Vivian Bijnaar als Port Health Consultant.
Advertenties