Assembleevoorzitter: 7 wetten op agenda allang ingediend
20 Dec 2019, 11:36
foto
Assembleevergadering met zeven wetten op de agenda is donderdagmiddag begonnen. Deze openbare vergadering wordt vandaag voortgezet. Ook zal maandag verder worden vergaderd. (Foto: Raoul Lith)


Wetten die vandaag op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA) staan, zijn al minstens drie maanden en sommige al meer dan een jaar geleden ingediend. Alle leden en de gemeenschap hebben zich er dus goed op kunnen voorbereiden waarbij ze een bijdrage zouden willen geven. Vooral de commissies van rapporteurs die de wetsontwerpen hebben onderzocht, zijn al enkele maanden bezig. Dit zegt Assembleevoorzitter Jennifer Simons aan Starnieuws naar aanleiding van kritiek dat ze zeven wetten op de agenda heeft geplaatst. 

"Een agenda met verschillende wetten erop is geheel volgens de afspraak die DNA over de werkwijze heeft gemaakt. 
Het is duidelijk voor iedereen die het werk van DNA volgt, maar zeker voor de leden, dat het niet mogelijk is om op één vergaderdag alle op de agenda opgenomen wetten af te handelen. De behandeling van een agenda met een aantal wetten omvat dus meerdere dagen. Dat geeft voor de verschillende wetten nog meer extra voorbereidingstijd dan wat de leden, deskundigen en de samenleving al hadden gedurende het voortraject naar de plenaire openbare behandeling," benadrukt Simons. "Er is binnen DNA herhaaldelijk afgesproken om zoveel als mogelijk meerdere wetten op één agenda te brengen omdat dit flexibiliteit geeft ingeval één van de wetten niet kan worden afgerond op een bepaalde dag, de vergadering verder kan gaan met het volgende agendapunt. Dit verhoogt de efficiëntie sterk".  

De stappen voor de behandeling van wetten zijn:
1. Het ontwerp wordt ingediend en komt ter beschikking van de leden en de samenleving. De commissie van rapporteurs wordt benoemd. 
2. DNA gaat in vooronderzoek op basis van het preadvies van de commissie. Dit houdt in dat alle leden vóór die vergadering de wet moeten bestuderen om te kunnen reageren op wat de commissie aan vragen en opmerkingen over de wet presenteert op de dag van het vooronderzoek. 

Het vooronderzoek kan leiden tot specifieke instructies voor de commissie. De commissie kan reeds in het preadvies aangeven dat de wet zo eenvoudig en/of spoedeisend is en adviseert direct de plenaire openbare vergadering over het ontwerp uit te schrijven. Als DNA daarmee akkoord gaat dan is het aan de voorzitter om de wet op de agenda te brengen. Dat zou dan op zijn vroegst twee dagen daarna kunnen zijn. 

In alle andere gevallen zal de commissie het onderzoek zoals aangegeven voortzetten en over het algemeen (tegenwoordig) als laatste vergadering een openbare commissie vergadering houden met de betrokken minister(s).
De commissie kan ook, vanwege het eenvoudig karakter van het ontwerp eindverslag uitbrengen zonder openbare commissie vergadering, waardoor de wet direct in plenaire openbare vergadering wordt behandeld.

Wanneer de openbare vergadering wordt uitgeschreven is de ontwerpwet dus al enige tijd in DNA in behandeling en alle leden, maar ook de samenleving,  hebben gedurende deze hele periode de gelegenheid en de taak, om de wetten te bestuderen. Ten minste twee van de wetten op de agenda van donderdag 19 december zijn langer dan een jaar geleden ingediend, legt de Assembleevoorzitter uit. 

De wetten die nu op de agenda van DNA staan:
4 wetten die de elektronische aangifte van verschillende belastingen en fiscaal identificatienummer regelen. Alle vier zijn ingediend op 23 augustus. De commissie van rapporteurs is de vaste commissie van Financiën en is op 29 augustus benoemd. Op 12 november is vooronderzoek gehouden met de mededeling dat de wetten zo eenvoudig zijn dat ze direct in plenaire openbare kunnen worden behandeld. De Wet Penitentiaire Inrichtingen en Huizen van Bewaring is op 13 september ingediend. De commissie is 3 oktober ingesteld en het vooronderzoek is op 13 december gehouden, waarna de openbare commissie vergadering op 18 december volgde. Deze wet, die al drie maanden geleden is ingediend, zal op z'n vroegst maandag worden behandeld. 

De Huurwet is ingediend op 4 september 2018. Het vooronderzoek is op 20 november dit jaar begonnen. Verwacht wordt dat deze wet midden januari wordt behandeld, merkt Simons op. De Wet Hennepteelt is op 13 augustus 2018 ingediend. Het vooronderzoek is op 29 januari 2019 ingediend. Ook deze wet zal in januari daadwerkelijk worden behandeld. 

"Aangezien voorlichting over het werk van DNA belangrijk is voor de samenleving en de media daarom ook een rol heeft,  heb ik het nodig geacht deze informatie te verstrekken. DNA probeert steeds beter de samenleving voor te lichten en het werk verder te verbeteren. We zijn ons ervan bewust dat  dit een 'work in progress' is. Kritische feedback wordt vanuit de gemeenschap gewaardeerd en van de leden ook, primair tijdens de daartoe uitgeschreven huishoudelijke vergaderingen waar deze feedback mogelijk tot verdere verbetering van het werk kan leiden", stelt de Assembleevoorzitter. 
Advertenties