Bolsonaro's zoon Flávio ontkent 'witwassen via chocolaterie'
20 Dec 2019, 16:58
foto
Flávio Bolsonaro (l) was een afgevaardigde van de deelstaat Rio ten tijde van de vermeende overtredingen. (Foto: AFP)


De zoon van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro ontkent de aantijgingen dat hij openbare middelen heeft witgewassen, onder meer via een chocolaterie in Rio waarvan hij mede-eigenaar is. De winkel van Flávio Bolsonaro was één van de 24 eigendommen waar eerder deze week invallen werden gedaan door onderzoekers van anti-corruptie.

Andere eigendommen van hem, zijn voormalige adviseurs en leden van de familie van de ex-vrouw van president Bolsonaro werden ook binnengevallen. Flávio Bolsonaro, nu senator, was van 2003 tot 2018 een afgevaardigde van de deelstaat Rio.

Het onderzoek heeft betrekking op de vermeende praktijk van "rachadinha" - het verleggen van de salarissen van niet-bestaande werknemers, die in deze periode zou hebben plaatsgevonden. President Bolsonaro - die werd gekozen na zijn belofte om de corruptie te beëindigen - weigerde enige commentaar. Hij zei: "Ik kan alleen maar voor mezelf antwoorden."

Vorige maand lanceerde de president een nieuwe politieke partij, de Alliantie voor Brazilië, waarvan hij zei dat die gewijd zou zijn aan het bestrijden van corruptie en het bevorderen van christelijke waarden. Flávio Bolsonaro zou de vicepresident van de partij zijn, zei hij.

Braziliaanse media hebben details van het onderzoek gerapporteerd die waren vervat in een document dat naar verluidt was gelekt van het parket van Rio de Janeiro. In een YouTube-video bekritiseerde Flávio Bolsonaro het vermeende lek, ontkende hij alle beschuldigingen en zei dat hij werd vervolgd.

"Nu vallen ze mijn chocoladewinkel aan, die ik met mijn vrouw en mijn eigen middelen heb gekocht," zei hij. "Als ik geld wilde witwassen, zou ik dan een franchise openen die onderworpen is aan externe controles door de franchisegever en auditors?" voegde hij toe.

Hij verwierp ook de beschuldigingen dat hij geld witgewassen had door de aankoop van twee appartementen in het Copacabana-gebied in Rio. "Ik kocht ze van een groep Amerikaanse investeerders die Brazilië verlieten en ik was duidelijk in staat om een ​​betere prijs te bedingen omdat het twee eigendommen van dezelfde verkoper waren. Kan ik het niet goedkoper kopen? Moet ik meer betalen om verdenking te voorkomen?" hij zei.

Zijn advocaat Frederick Wassef heeft het Federale Hooggerechtshof van Brazilië gevraagd het onderzoek op te schorten, meldden Braziliaanse media. Wassef zei dat de senator op het nieuws van de zoekopdrachten "met verrassing, maar met volledige vrede" had gereageerd.

Eén van de voormalige assistenten van Flávio Bolsonaro, Fabrício Queiroz, wordt onderzocht op verdenking van het helpen van de salarissen van wazige niet bestaande arbeiders, zei het openbaar ministerie van Rio in een verklaring. Queiroz zei in een verklaring dat hij verrast was, maar zich geen zorgen maakte over de invallen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April